Jön a rovarinvázió.

Ideje lenne komolyan venni a problémát, jövőre ugyanis óriási bajban leszünk! A szakértők szerint 2020-ra eltűnhet a fecske hazánkból. Bár elméletben sokan rajonganak a nosztalgikus érzéseket ébresztő madárért, a valóság ezzel szemben az, hogy akár építkezés, akár felújítás, átalakítás útjában állnak a fészkek, sokan gond nélkül verik le azokat. Ne csak magánemberekre gondoljunk, a fő pusztítók ugyanis az önkormányzatok. Az intenzív mezőgazdasági technikák, a lecsökkent élőhelyek, a rengeteg kemikália, a klímaváltozás is tizedelik a fecskéket, de a hazai helyzet sajátossága, hogy itthon a lakosság is hozzájárul a madarak irtásához.

Mivel minden fecske évente 1-2 kg rovart fogyaszt el, és ezzel a biológiai védekezés fő motorjai, így 1-2 millió madár eltűnésével hamarosan 1-2 millió rovarral kell majd megküzdenünk.

A fecskék többek között mezőgazdasági kártevő rovarokkal táplálkoznak, de a szúnyogokat is pusztítják.

Sajnos egyelőre úgy tűnik, hiába minden figyelmeztetés, törvényi szabályozás, a fészkeket évről-évre egyre nagyobb számban verik le, szinte mindig a költési időszak közepén, így elpusztul tojás, a fióka és gyakran a kotló madár is. A fecskefészkek pusztításának indoka azon megfontolás, miszerint a madarak ürüléke veszélyt jelent, pedig a kellemetlenség ellen nagyon egyszerűen lehet védekezni fecskepelenka használatával: ez egy körülbelül kéttenyérnyi fém-, fa- vagy műanyag lap, amit a fészek alá kell elhelyezni.