A klímaváltozás hatása.

Szomorú látvány fogadta a kutatókat a Kalifornia északi részén található Bodega-öbölben június közepén: elpusztult kagylók hevertek a sziklákon, héjuk tátongón nyitva, széttörve, megégve, a húsuk megfőve.

Fotó: Jackie Sones

A szerencsétlenül járt puhatestűeknek az adott évszakban rendkívüli meleg hőmérséklettel kellett volna megbirkózniuk. Június 11-én 24 °C volt és nem fújt a szellő sem, amely általában hűsíti a vidéket. A sziklához tapadt kagylók belsejében lévő szövetek ilyen hőmérséklet mellett 40°C-osra melegedtek. Az állatok ugyan megpróbálták ezt a felhalmozódott hőt kiszabadítani, de mivel nem fújt a szél, nem tudott elszállítódni a forró levegő. A kagyló fekete héjai még több hőt ejtettek csapdába, szó szerint megfőttek az állatok.

Ami most ezt a helyzetet szokatlanná teszi az az, hogy a hőség a nyár korai szakaszában csapott le, amikor az ár-apály késő reggel és kora délután váltakozik.

Ez pedig a kagylókat sokkal közvetlenebb napsütésnek teszi ki, mint normális esetben. Amikor az év későbbi szakaszában jön a meleg, akkor a szintváltozás kora reggelre és késő estére esik, ami csökkenti a veszélyt.

Ez egy erős figyelmeztető jelzés arra, hogy a klímaváltozás milyen következményekkel jár már most, ezek már nem jövőbeli előrevetítések, hanem létező megfigyelések.

Ideje ráébredni, hogy számos ökoszisztéma épp a tűréshatárának szélén táncol, egy kis változás is képes felborítani az egyensúlyukat. A kaliforniai sziklás partokon például több száz élőlény élete függ a kagylókétól.

Forrás: www.treehugger.com ,kiemelt kép: CC BY 2.0 outdoorPDK