Mondj nemet.

Kis lépésekben haladunk egy élhetőbb bolygó felé, ennek keretében az egész júliust műanyagmentessé szeretnék varázsolni a környezetvédők.

A kampány célja, hogy egy hónapon keresztül odafigyeljünk arra, hogy hol lehet csökkenteni az általunk felhasznált plasztikok mennyiségét.

Hiszen tudjuk, hogy a műanyag lassan beborítja a Földet, és olyan soká bomlik le, hogy még az ükunokáink ükunokái is gond nélkül elmehetnének bevásárolni a mi műanyag szatyrainkkal…

A műanyagmentes július kampány keretében az élet minden területére tippeket, ötleteket kapunk, hogy miként lehet csökkenteni a felesleges hulladékképzést.

A születésnapi buliktól kezdve az iskolákon, munkahelyeken át, egészen a háztartásokig megvizsgálhatjuk, hogy hol tudnánk tartósabb, környezetbarátabb anyagokkal kiváltani a rengeteg plasztikot.

Ebben a hónapban új szokásokat alakíthatunk ki, amiket aztán egy kis tudatossággal a mindennapjaink részévé tehetünk.

Megnézhetjük, hogy mások miként csinálják, tanácsot kérhetünk, inspirálódhatunk. Apróságokkal pedig mi magunk is nekikezdhetünk a kihívásnak.

Az első lépések ezek lehetnek:

  • ne vegyünk szívószálat se otthonra, se vendéglátóhelyen
  • vigyünk magunkkal vászontáskát a bevásárláshoz
  • szerezzünk be pár hálós tasakot a zöldségek, gyümölcsök vásárlásához
  • palackos vizek helyett igyunk csapvizet, használjunk szűrős kancsót, vízszűrőt
  • az eldobható tányérokat már bambuszból, lebomló anyagból is megvehetjük
  • válasszuk az üveges termékeket, ha lehetséges.

Ahogy egyre rutinosabbá válunk, egyre több területen iktathatjuk ki a műanyagokat az életünkből. Kezdjünk neki még ma, mert a Föld már nem tud tovább várni!

Forrás: www.plasticfreejuly.org