A fűfélék pollenje a bűnös!

Május tájékon repkednek a fehér pamacsok, sokan tüsszögnek, folyik az orruk, és tévesen úgy véljük, hogy a kettő összefügg: az allergiát a nyárfa pollenje okozza. Azonban ez tévedés, először is, ezek a pamacsok nem pollenek, hanem a nyárfa termése, azaz apró magvak repítőszőrökkel. Valójában a nyárfák korábban, februártól áprilisig szórják a pollent, aminek valóban lehet allergizáló hatása, ám ezek a pollenek aprók, szabad szemmel nem láthatóak, és bizonyítottan kevés ember szenved nyárfa-allergiában.

Az viszont igaz, hogy ezek a szöszök sok kellemetlenséget okozhatnak, mechanikusan ingerlik az orrunkat, és esetenként a fűfélék, egyéb növények pollenjei is hozzájuk tapadhatnak. Amitől ilyenkor fújjuk az orrunkat, az a fűfélék pollenje, ezek a növények éppen ezidőtájt kezdenek virágozni.

A nyárfákról pedig ne felejtsük el megemlíteni, hogy fontos légtisztító szerepük van, gyorsan nőnek, nagy lombbal rendelkeznek, a káros anyagokat szűrik ki a levegőből, egy 50 éves fa akár 405 kg-ot is “elnyelhet” évente! Sajnos hamar el is öregednek, sekélyen gyökereznek, ezért könnyebben törnek, az idősebb fák veszélyt jelenthetnek, fontos, hogy mindig figyeljünk az ifjítás szükségességére.