Mesterséges patina előállítása is lehetséges.

Régebben főként a kilincsek készültek rézből, de az utóbbi években a lakás más területeire is betört ez az anyag, egyre többen fedezik fel a rézkádakat, csapokat, kaspókat, tálakat. A réz fénye, egyszerűsége jól illik a lakásba, de a rusztikus stílus patinás réztárgyakkal az igazi.

A platina vagy nemesrozsda mesterségesen is előállítható, leginkább savas vagy lúgos kezeléssel. A savas kezeléssel kapott rozsda kékes-zöld, majd tiszta zöld színű lesz, de kevésbé ellenálló, vízben oldódik. Lúgos oldattal kezelve a felületet, tartósabb, de piszkos-szürkésebb bevonatot kapunk.

Otthon persze nem célravezető különböző kémiai anyagokkal kísérletezni, inkább olyan háztartásban fellelhető oldatokat használjunk, mint például a savanyúságok leve!

A savanyúság leve meglepő módon segít patinásabbá tenni a rezet. Sőt, nem csak öregíti, azaz antik ragyogást ad neki, de fényesíti is a rézfelületeket! Hogyan lehetséges mindez?

Az sós-ecetes lében áztatott, majd leöblített réz aprópénz például egészen fényes és új lesz a művelet után. Azonban ha nem öblítik le az áztatólevet és úgy szárad meg az érme, akkor hamarosan zöldes-kékessé válik.

A savanyúság leve egyszerű, olcsó és hatékony DIY megoldásnak tűnik.  A hatóanyag persze nem más itt sem, mint a lében található só és ecet.

Ugyanakkor el kell mondanunk, hogy vannak szakemberek, akik eltérő véleményen vannak, és nem ajánlják a rézfelületek patináját só, ecet vagy más savas levek használatával elősegíteni. A folyamat ugyanis könnyen kontrollálhatatlanná válik, és nem tudjuk szabályozni, hogy mennyire tűnjön réginek az adott érme vagy váza, szobrocska. Ők kímélőbb eljárást javasolnak: a citromlé és a szódabikarbóna keveréke állítólag sokkal gyengédebben tisztítja és varázsolja ragyogóvá a rézfelületeket.

Forrás: www.countryliving.com