Jeges mindennapok.

Ugyan rendkívül egyszerű állampolgárságot szerezni a világ legészakibb lakott szigetén, a Spitzbergákon, mégsem tolonganak a jelentkezők. Ennek oka az, hogy az élet itt egyáltalán nem könnyű, viszont igen drága.

Először is rettenetes a hideg, amely átlagosan -35 °C-ot jelent. A fővárosban, Longyearbyenben április 20-tól augusztus 23-ig süt a Nap, de október 26. és február 15. között teljes a sötétség.

Ráadásul a sziget távol van mindentől, a folyamatos ellátása sem egyszerű, érthető, hogy jól meg kell fizetni itt mindent, amit veszünk. Egy gyorséttermi étkezés Longyearbyen városában például 4 sajtburgerrel kb. 100 dollárba (kb. 30 ezer Ft) kerül.

A Spitzbergák területének 60%-a gleccserekkel és hómezőkkel borított. A tenger körbe jeges, gyakoriak a lavinák is. El ne felejtsük a jegesmedvéket, akik többen vannak, mint a lakosok és akik miatt még sétálni sem szabad fegyver nélkül a városon kívül.

Meghalni itt nem érdemes, a temetkezéseket ugyanis az állandóan fagyos permafroszt miatt nem végeznek. Éppen ezért aki haldoklik, vagy túl idős, annak el kell hagynia a szigetet.

A zord körülmények kiváló lehetőséget jelentenek a tárolásra: nem véletlenül találjuk itt a Nemzetközi Magbunkert. A fagyos földben elraktározott szaporítóanyagok állítólag még a globális katasztrófát vagy a világvégét is túlélnék.

A Spitzbergákat minden évben több, mint 60 ezer turista keresi fel, a legtöbben hajóval érkeznek, de egy ki repülőtér is működik. A természeti környezet lenyűgöző és sokan jönnek a sarki fény miatt is.

Forrás: www.thetravel.com