Téglavörös bibék.

Ugyan ki gondolná a francia főváros utcáit járva, hogy valahol a házak tetején, a nyüzsgő járókelőktől távol számtalan kis kertecske lapul? Pedig nem is akármit termesztenek ezeken a felületeken, de például sáfrányt.

A Bien Elevées csapata az előkelő házak felett szorgoskodik. Lélegzetelállító panoráma nyílik innen a Szajna parti városra, a kertészeknek azonban nem sok idejük marad gyönyörködni benne. A városi kertészkedés különleges ágát művelik, jóféle vagy valódi sáfrányt (Crocus sativus) nevelgetnek. Mindenféle kemikáliáktól, növényvédő szerektől mentesen folyik itt a gazdálkodás 2018 augusztusa óta. A cég több tetőn is rendelkezik mini-ültetvényekkel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bien Élevées (@bienelevees) által megosztott bejegyzés

A jóféle sáfrány hagymagumós évelő növény. A fűszerként termesztett változat genetikailag homogén, a virágai meddők, csak ivartalanul szaporítható, ezért minden egyed klón.

A mi éghajlatunkon késő ősszel, télen virágzik. Leples virágai kb. 5 cm hosszúak, 6 szirmúak, lilásak, rózsaszínesek. A bibék aromás, fűszerező és egyéb élettani hatású biológiai anyagokat tartalmaznak. Ez adja a növény világviszonylatban ismert, különleges értékét. A bibék színe sötétvörös, virágonként 3 szál található a növényben, melyek kb. 7 cm hosszúak, tövüknél összenőttek. A bibék kezdetben felállók, majd visszahajlók, végük kicsípett.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bien Élevées (@bienelevees) által megosztott bejegyzés

A sáfránybibét fűszerként használják, egyetlen grammja az aranyénál is drágább. Nagy adagban, 5 g felett mérgező, de nem valószínű, hogy valaki ilyen sokat fogyasztana belőle, már csak az ára miatt sem.

Forrás: www.sortiraparis.com