Biztos lehetsz benne, hogy ez a lenyűgöző nyári virág számos meglepetést tartogat számodra!

Arról, hogy a nagy, sárga tányérok a nap felé fordulnak, minden tud, még a kisiskolások is. Most azonban bemutatunk néhány olyan érdekességet, amit talán te sem tudtál erről a ragyogó napsütést idéző, vidám virágról!

1. Mindegyik napraforgóvirág igazából ezernyi kis virágból áll

A napraforgónak (Helianthus annuus) tulajdonképpen virágzata van, amely apró sárga nyeles virágokból és barna csöves virágokból áll össze. Egy virágzatot akár 2000 pici virág is alkothat!

2. A napraforgót reggel szedd vázába, ne délután

Ha azt tervezed, hogy feldobod a lakást pár napraforgóval, akkor jó korán indulj útnak a napraforgóföldre! A reggeli órákban ugyanis a virágok hidratáltabbak és frissebbek. Ha délután kerülnek vázába, hajlamosak elhervadni a virágok.

3. A napraforgó Észak-Amerikában őshonos

A napraforgó Észak-Amerika középső részén őshonos, és már az őslakos indiánok is termesztették. Innen terjedt el világszerte, és vált számos kultúra részévé. Európába csak az 1510-es években került át. Napjainkban hatalmas területeken termesztett haszonnövény.

4. Egy szárított napraforgófej a létező legtermészetesebb madáretető

Szárnyas kis barátainknak igazi csemege a napraforgómag. A száraz virágfejet ráadásul pofonegyszerűen kiakaszthatjuk a kertbe, és már kész is a madáretető.

5. Mindegyik napraforgó 1000-2000 magot tartalmaz

Egyetlen napraforgófej 1000-2000 magot is tartalmazhat, ami rendkívül gazdag termést jelent.  Ennek nemcsak a madarak örülnek, de mi is! Igaz, nekünk előbb pirítanunk kell, hogy rágcsálhassuk.

6. A napraforgónak kb. 70 különböző fajtája van

A napraforgó latin neve Helianthus, amely a görög “nap” és “virág” szavakból tevődik össze. Számos fajtája ismert (változatos virágzási idővel és növekedési habitussal); léteznek például törpe változatok, vagy sűrű, tömött virágzatai miatt a egy aranysárga pomponra hasonlító ’Goldie Double’ fajta.

7. A napraforgó mindig a nap felé fordul

Fiatal korban a napraforgók valóban követik a nap mozgását, ezt a jelenséget heliotropizmusnak hívjuk. Virágzáskor azonban fejeiket kelet felé fordítják és ebben a pozícióban is maradnak.

8. A rekorder napraforgó magassága több mint 9 méter

A Guinness-rekordot egy 9,17 méteres napraforgó tartja, ami jól mutatja a növény lenyűgöző növekedési potenciálját. Ez a kivételes példány Németországban nőtt, Hans-Peter Schiffer kertjében, Kaarstban, Nordrhein-Westfalen tartományban. A termesztő ezt megelőzően is kétszer volt már rekordtartó. Ilyen egy profi napraforgó-kertész!​

9. Napraforgó ültetésével csökkentették a nukleáris sugárzást

A napraforgókat fitoremediációs célokra is használják, mivel képesek a talajból és a vízből felvenni a szennyező anyagokat, beleértve a nehézfémeket és a radioaktív izotópokat is. Fukusimában a 2011-es nukleáris katasztrófa után is alkalmazták őket a sugárzás csökkentésére és a környezet tisztítására. A napraforgók gyökerei különösen hatékonyak a szennyező anyagok felszívásában, ami hozzájárul a talaj és a víz természetes megtisztulásához​.

Fitoremediáció: olyan bioremediációs technika, amely során növényeket használnak a szennyezett talaj, víz és levegő tisztítására. A növények képesek felvenni, lebontani vagy átalakítani a szennyező anyagokat, így segítve a környezet helyreállítását.

+1. A napraforgó olaját nemcsak főzéshez, hanem biodízel előállításához is használják

A napraforgó olaja nemcsak főzéshez kiváló, hanem biodízelként is hasznosítható, ami környezetbarát és megújuló energiaforrást jelent.

Mindent összevéve, a napraforgó egy rendkívül sokoldalú és értékes növény, amely nemcsak a látványával nyűgöz le, hanem számos hasznos tulajdonságával is. Legyen szó a nap követéséről, a talaj tisztításáról vagy a biodízel előállításáról, a napraforgó számtalan módon járul hozzá környezetünk és életünk jobbításához.