Fogadjunk, hogy ez a gyönyörű nyári virág tartogathat számodra meglepetéseket!

Nagy, sárga tányérok, amelyek a nap felé fordulnak: ezt már a kisiskolások is tudják. Most mondunk pár érdekességet, amit talán te sem tudtál erről a vidám nyári virágról!

1. Mindegyik napraforgó virág igazából ezernyi kis virágból áll

A napraforgónak tulajdonképpen virágzata van, amely apró sárga nyeles virágokból és barna csöves virágokból áll össze. Egy virágzatot akár 2000 pici virág is alkothat!

2. A napraforgót reggel szedd vázába, ne délután

Ha azt tervezed, hogy feldobod a lakást pár napraforgóval, akkor reggel indulj útnak a napraforgóföldre! Amennyiben délután kerülnek vázába, hajlamosak elhervadni a virágok.

3. A napraforgó Észak-Amerikában őshonos

Európába csak az 1510-es években hozták át, pedig az indiánok már 3000 éve is termesztették. Manapság hatalmas területeken termesztett haszonnövény.

4. Egy szárított napraforgófej a létező legtermészetesebb madáretető

Szárnyas kis barátainknak igazi csemege a napraforgómag. A száraz virágfejet ráadásul pofonegyszerűen kiakaszthatjuk, és már kész is a madáretető.

5. Mindegyik napraforgó 1000-2000 magot tartalmaz

Ennek nemcsak a madarak örülnek, de mi is! Igaz, nekünk előbb pirítanunk kell, hogy rágcsálhassuk.

6. A napraforgónak kb. 70 különböző fajtája van

A napraforgó latin neve Helianthus, amely a görög „nap” ás „virág” szavakból származik. Számos fajtája ismert, például a törpe változatok, vagy a pöfeteghez hasonlító ’goldie’ fajta.

7. A napraforgó mindig a nap felé fordul  

Jó, ezt mindenki tudja. De azt is, hogy a jelenség neve heliotropizmus?

8. A rekorder napraforgó-magassága kb. 9 m

Németországban nőtt ez a szép példány, Hans-Peter Schiffer kertjében, aki már ezt megelőzően is kétszer tartotta a rekordot. Ilyen egy profi napraforgó-kertész!

9. Napraforgó ültetésével csökkentették a nukleáris sugárzást

Nemcsak bájosak és szemet gyönyörködtetőek, de képesek a méreganyagokat is megkötni. Éppen ezért ültettek milliónyi napraforgót a Fukusimai atomerőmű-baleset után.