Megakadt hajók.

A Atlanti-óceán északi részén fekvő Sargasso-tenger egyetlen más tengerhez sem hasonlítható. A tenger határait 4 áramlat jelöli ki, amelyek az óramutató járásával egyező irányban forognak a Bermuda körül és örvényt hoznak létre. A Sargasso-tenger ennek az örvénynek a része. Ezek az áramlatok messziről hoznak ide tengeri növényeket és törmeléket, amit itt tesznek le. Ennek ellenére a tenger vize ragyogó kék és hihetetlenül tiszta.

Itt él a sargassum, egy óriási, úszó szőnyegeket alkotó moszat.

A Sargasso-tenger a nevét a portugál tengerészektől kapta a 15. század elején, de a tengert már korábban is ismerhették a hajósok. Egy 4. századi költő, Rufus Festus Avienus művében említi az Atlanti-óceán egy darabját, amit moszat borít.

A jórészt barna vagy sötétzöld moszat szabadon lebeg, bogyószerű, gázzal töltött hólyagokkal rendelkezik, amik segítik a levelek fennmaradását. A növény a korai felfedezőket a szőlőre emlékeztette (sargazo), innen a névadás. A sargasso a nyílt víz körül úszkál, elképesztő változatos tengeri élővilágnak nyújt menedéket, a gyökerei és szárai között például a cserepesteknősök is megbújnak a ragadozók elől. 122 különféle halfaj, csikóhal, rák, csiga él itt, a hínár pedig ezen állatok ürülékéből táplálkozik.

Noha csak a Sargasso-tengerben fordul elő, a sargassum moszat máshonnan ered, Amerika partjához közeli, tápanyagban gazdag zónáiból, elsősorban a Mexikói-öbölből. Az áramlatok a Floridai-félsziget körül sodorják, majd végül itt köt ki a moszat.

A sargassum a világ egyetlen tengeri hínárja, amelyik nem a tenger fenekén kezdi az életét.

A korai felfedezők félve közelítettek a tenger felé, mivel úgy vélték, hogy a hajók el fognak akadni a hínárban, Amikor a Santa Maria a Sargasso-tengerhez ért, azt látta, hogy a hajó a moszattól nem tudott tovább haladni. A tenger területe átfedésben van a rejtélyes Bermuda-háromszöggel is, a mendemondák szerint voltak olyan hajók, amelyek már évek óta ott vesztegeltek. Igazság szerint nem a sargasso készteti megállásra a hajókat, hanem a szél vagy annak hiánya. Ezt a zónát nyugodt szelek, ködös éjszakák, nappalok jellemzik, ezért itt gyakran vesztegelnek a hajók.

Az elmúlt évtizedben a sargassum rohamosan terjedt.

Hatalmas szőnyegnyi tengeri hínár nyúlik mintegy 8 ezer km hosszan az óceán északi részén. A növényt rendszeresen partra mossa  a víz a karibi partokon is, ahol a hínár rothad, szaglik. A szakértők szerint az erdőirtás és a műtrágyák használata miatt emelkedő mennyiségű tápanyagok az Amazonasból az óceánba jutnak, ezzel előidézve a burjánzást.

Forrás: www.amusingplanet.com