Egyszer bármit meg lehet enni, de ezeket a gyümölcsöket akár többször is érdemes. Nagyobb hipermarketekben időnként beszerezhetőek, érdemes kísérletezni velük!

1. Durián

Több mint 30 durián faj létezik Ázsiában, de ezeknek csak mintegy harmada ehető. Akik nem szeretik ezt a gyümölcsöt, azt állítják, hogy olyan a szaga, mint az edzés utáni zokninak. Tényleg szörnyen büdös, ezért szállodákban nem is szolgálják fel, sőt a közlekedési eszközökről is ki van tiltva. A buzogányszerű gyümölcs rajongói azonban mártás, fűszer vagy akár jégkrémformában is odáig vannak érte!

Durián

2. Pitaja

Nálunk kaktuszgyümölcs vagy sárkánygyümölcs néven ismert, egyes oszlopkaktuszok termése. Íze nagyon finom, frissítő, kicsit savanykás, csak ne legyünk mohók, mert a túl sok pitaja hasmenést okozhat.

Pitaja

3. Japán viaszbogyó

A japán viaszbogyó (yangmei) Kínában termesztésbe vont, édes ízű, magas antioxidánst tartalmazó, különleges gyümölcs.

Yangmei

4. Könnyezőpálma termése

A könnyezőpálma (Monstera deliciosa) nálunk szobanövényként ismert, de kevesen tudják, hogy a gyümölcse fogyasztható. Számos különleges névvel illetik ezt a pálmát: levélfa, mexikói kenyérgyümölcs, svájci sajtfa vagy óriás gyümölcs. Csak óvatosan együk, mert irritációt okozhat a nyelven és a nyálkahártyán!

5. Szarvasdinnye

Kiwanoként vagy afrikai szarvas uborkaként is találkozhattunk már vele, Kaliforniában pedig gömbhal gyümölcs néven ismerik. Zöld, kocsonyás, kicsit savanykás, uborkaszerű húsa van, leginkább dekorálásra használják, különleges „tüskés bőre” miatt.

Szarvasdinnye

6. Buddha keze

A Buddha keze gyümölcs úgy néz ki, mint egy polippal keresztezett citrom. Nagyon illatos, Kínában és Japánban ezért a szobák, ruhák illatosításához is használják.

A hívőket Buddha összekulcsolt kezeire is emlékezteti, ezért gyakran ültetik kolostorkertekbe. Dzsem, likőr is készül ebből a citrusféléből.

Buddha keze

7. Ugli gyümölcs

Az ugli gyümölcs valójában egy hibrid, egy grapefruit (vagy pomelo) és egy narancs vagy tangerine keresztezésével jött létre. Lédús, de meglehetősen rondácska gyümölcs, erre utal a neve is.

8. Noni gyümölcs

A Hawaii-on noniként ismert gyümölcsnek számos elnevezése létezik, hívják indiai epernek, kumudunak, sajtgyümölcsnek, kutyagombócnak. Újabban szupergyümölcsként kapták fel a természetgyógyászatban, például fájdalom- és gyulladáscsökkentőként.

Noni gyümölcs

9. Dulse

A dulse egy vörös alga, amit az óceánparton gyűjtenek. Úgy használják, mint a salátalevelet, de Izlandon vajjal is fogyasztják.