A világ legritkább elemének lelőhelye.

Hokkaido-tól Kamcsatkáig nyúlik a Kuril-szigeteknek nevezett vulkáni szigetcsoport. A szigetvilág Oroszországhoz tartozik, de Japán magának akarja a 4 legdélebbi szigetet, köztük a két legnagyobbat, Iturupot és Kunashir-t. Gyakorlatilag a területi vita miatt még mindig nem született meg a világháborút lezáró békemegállapodás a két ország között.

Iturup a II. világháború végéig japán terület volt, amikor is a szovjetek benyomultak és elűzték a lakosokat. Japán azóta próbálja visszaszerezni a szigeteket.

Iturup szigete gyönyörű vulkanikus felületekkel, hegygerincekkel és csipkézett, sziklás partszakaszokkal tagolt. Tucatnyi meszes-alkalikus vulkán sorakozik a szigeten, a partok magasak, meredekek, fehér habkő sziklákkal és fekete hatszögletű oszlopokkal szegélyezettek. A szigeten magas vízeséseket is találunk.

Iturup Island - White Pumice Rocks

Az Iturup szigeten egy nagyon ritka elem is előfordul, a rénium.

A rénium a Föld egyik legritkább eleme, átlagos koncentrációja 1 ppm vagy még alacsonyabb. Általában más ásványi  ércekben fordul elő, például a molibdenitben.

Az ásványt gázállapotban bocsájtják ki a Kudriavy vulkán fumarolái és kondenzációval nyerik ki. A Kudriavy évi 20-60 kg réniumot termel rénium-szulfid formájában. A réniumot sugárhajtóművek égéstereiben,  turbinák lapátkerekeiben valamint, az iparban katalizátorként használják.

Forrás: www.amusingplanet.com