Illatozó virágok és levelek.

A citrom illata javítja a hangulatunkat, frissességgel tölt fel – nem véletlenül csempészik ezt az illatot a mosogatószertől kezdve a szappanokon át, rengeteg mindenbe. Stimulálja az idegrendszert, nyugtat, jobb közérzetet biztosít. Ezért kifejezetten ajánlott néhány citrom vagy narancsillatú növényt ültetni a kertünkbe!

Nézzük, miből választhatunk:

1. Citromillatú muskátli (Pelargonium crispum)

A Dél-Afrikából származó növénynek nem csak a virágai, de a levelei is citromillatúak. Noha a virágok csak mérsékleten illatosak, és kevésbé mutatósak is, mint a hagyományos muskátlinál a legyezőszerű, fodros levelek díszértéke is jelentős.

Photographed at Strybing Arboretum

2. Pompás jezsámen (Philadelphus coronarius)

Kis-közepes méretű bokor, amely tökéletesen nevelhető konténerben is. A fehér virágok friss narancsillatot árasztanak, nyártól kezdve jelennek meg. Sövényként, elválasztó növényként is ültethetjük.

3. Piros nagyezerjófű (Dictamnus albus var. purpureus)

Ez a viszonylag igénytelen évelő lassan kezd csak virágozni, akár 3 évet is várni kell rá. A bokros levélzet citromillatú. Mutatós, liláspiros virágai nyáron nyílnak. Érdekesség, hogy a gyúlékony illóolajokat tartalmaz, ezért többen a „bibliai égő csipkebokorral” azonosítják.

4. Narancsjázmin (Murraya paniculata)

Ez a virágzó bokor nagyon finom narancsillatba burkolja a kertet. Kínai mirtuszként is ismert, trópusi, örökzöld növény.

5. Angol gólyaorr (Geranium x cantabrigiense)

Horvátországban nagyon népszerű, biztosan már sokan megcsodálták arra járva ezt a hibridet. Nem igényel sok törődést, a fehér virágok középen rózsaszínes árnyalattal díszítenek. A levelek ősszel pirosra színeződnek. Mind a virágok, mind a levelek citrusillatot árasztanak.

6. Rózsa ‘Angel Face’

Az ’Angel Face’ rózsa egy floribunda hibrid, szép levendulaszínű virágjával és erős, édes, citromra emlékeztető illatával díszít. Nagy, telt virágai akár 30 szirmot is rejthetnek.

7. Vörös méhbalzsam (Monarda didyma)

A bergamott néven is ismert fűszernövény bergamott-narancs illatot áraszt. Ideális növény vidéki vagy sziklakertekbe is. Vonzza a beporzókat, így a méheket, pillangókat, poszméheket.

8. Téli boroszlán (Daphne odora ‘Aureomarginata’)

Csábító illata belengi a kertet, egyesek szerint citromos vaníliára emlékeztet, mások viszont citrus nyomát sem érzik benne.

9. Kínai parfümfa (Aglaia odorata)

Ez a fácska meleg időben folyamatosan ontja virágait, az illatos fehér szépségek pedig kellemes citromillattal borítják be a kertet. A forró, trópusi területeken növekszik legszebben, hidegebb helyeken inkább beltéri növényként tartják.

10. Mexikói narancsvirág (Choisya ternata ‘Aztec Pearl’)

Örökzöld, kisméretű, sűrű bokor. Mennyei citrusillatú virágai a narancs virágjához hasonlatosak kinézetükben.

11. Kerti nőszirom (Iris croatica ‘Blue Rhythm’)

Gyönyörű kék árnyalatokban pompázó virág, amely ráadásul még citromillatot is áraszt.

12. Citrom illatú mirtusz (Backhousia citriodora)

Ez az Ausztráliából származó növény igen mutatós, krémfehér virágokkal rendelkezik. A levél is orvosi, kozmetikai és háztartási célokra is felhasználásra kerül, nagy mennyiségben tartalmazza a citrusillatért felelős citrált.

13. Kínai enyvesmag (Pittosporum tobira)

Örökzöld, bőrszerű levelekkel rendelkező cserje, viszonylag igénytelen, tengerpartokon ideális életfeltételeket talál. Konténerben is nevelhetjük. Az édes citrusillatú virágok csoportosan nőnek.

Forrás: balconygardenweb.com