Ritka monogámia.

Az állatvilágban nem mondható gyakorinak, hogy egy egyed ugyanazzal a társsal éli le életét és hű marad hozzá (most ne menjünk bele abba, hogy az embernél sem fordul mindez túl sűrűn elő…).

Az alábbi fajok azonban egy egész életre választanak:

1. Gibbon

A gibbonok között kivételesen erős a kötelék, a nőstények és a hímek nem különböznek nagyon a megjelenésükben, méretükben sem. A párok együtt élnek a fákon, azonban mégsem olyan idillikus a kép, néha bizony az egyik egyszerűen dobja a másikat.

Fotó: Roland IJdema

2. Hattyú

A hattyúk évekig, sőt akár életük végéig is képesek monogámiában élni, emiatt a szerelem jelképévé is váltak. Pedig nem annyira romantikus, inkább praktikus oka van ennek: kevesebb idő maradna a szaporodásra, ha a migrálás, területválasztás, utódnevelés mellett még ezzel is folyamatosan törődniük kellene.

Fotó: Phil Wood / Flickr / CC BY-ND 2.0

3. Hollókeselyű

A hűséges kapcsolathoz nem kell jó kinézni – erre példa a hollókeselyű. A párok együtt élnek, közösen gondoskodnak az utódokról is.

Fotó: John A. Anderson

4. Francia császárhal

Ezt az állatot jóformán nem látni magában: párban él, közlekedik, vadászik. Együtt védik meg a területüket is más pároktól.

Fotó: Adam / Flickr / CC BY 2.0

5. Farkas

Falkában élnek, amelyek általában a nőstényt, a hímet és az utódokat jelentik, hasonlóan egy nagycsaládhoz. Egy falka létszáma 3-4 tagtól akár 20-ig is terjedhet, az élelemellátottságtól függően.

Fotó: Diane Picard

6. Albatrosz

Az albatrosz nagy távokat tud repülni, de mindig ugyanoda tér vissza, miként ugyanahhoz a partnerhez is, ha párosodásra kerül sor. Rituális táncokkal köti össze az életét a pár, amit már jóval előtte is folytatnak, ennek segítségével választják ki a tökéletes partnert. Évente csak egy tojást tojnak, ehhez a legjobb társat szeretnék maguk mellé.

Fotó: Ben Queenborough

7. Termeszek

Számos termeszfajnál életre szóló kötelék alakul ki a királynő és a király között, akik szó szerint az egész királyságot nemzik. Gyakran akár 20 évig és együtt maradnak, azonban ha szakítanak, az csúnyán zajlik, akár egymás „antennáit” is lerághatják.

Fotó: NaibankPhotos

8. Préri földipocok

A többi rágcsálóval ellentétben monogám párokat alkot, akár egész életére. Együtt nevelik az utódokat, támogatják egymást.

Fotó: Zack Johnson / Science Daily

9. Vadgerle

Nem véletlenül mondják, hogy „olyanok, mint egy gerlepár”. A hím látványos módon udvarol a nősténynek, mellét kidomborítva, zajongva, fejét rázva.

Fotó: Andy Morffew / Flickr / CC BY 2.0

10. Kanadai daru

A párzás során találják meg életre szóló párjukat, a szingli darvak tánccal és hangos kiáltással próbálják meg felhívni magukra a figyelmet. A fészket közösen rakják, a hím őrködik.

11. Fehérfejű rétisas

Hacsak nem pusztul el a partnerük (vagy nem impotens), akkor a sasok egy életre választanak párt maguknak. Minden évben ugyanabba a fészekbe tér vissza a pár, egyre erősebbé, nagyobbá téve fészküket.

Fotó: Richard Lowthian

Forrás: www.treehugger.com