Megenni viszont biztosan nem szeretnéd.

Ahogyan a vicc is mondja, sárga hóból sose egyél – ugyanez vonatkozik a rózsaszín hóra is. Pedig a „dinnyehó”-ként is futó csapadék valóban a gyümölcsre emlékeztet. Még akkor se ess kísértésbe, ha az illata is hasonlít némileg a nyári gyümölcs illatára (merthogy állítólag igen).

https://www.instagram.com/p/BHzA2InBTp_/?utm_source=ig_embed

A rózsaszín hó ugyanis nem egy „finom” hóforma. A dinnyehó akkor képződik, amikor a nap felmelegíti hótakarót és az olvadásnak indul. A fagyos hőmérséklet és a folyékony környezet ideális táptalajt nyújt egy bizonyos típusú algának, a hóalgaként is ismert Chlamydomonas nivalis-nak, amely piros színanyagai segítségével festi meg a havat. Minél sötétebb lesz a hó, annál könnyebben melegíti tovább a nap, és így gyorsul az olvadási folyamat.

https://www.instagram.com/p/BPWZuaaD6RO/?utm_source=ig_embed

A rózsaszín, piros, sőt „véres hó”-ként ismert csapadékot már a világ több pontján is megfigyelték (például a Himalájában, a Sziklás-hegységben, az Antarktiszon), legutóbb az USA-beli, Montana államban található Glacier Nemzeti Parkban.

https://www.instagram.com/p/Bemd-qGnr8C/?utm_source=ig_embed

https://www.instagram.com/p/BelFArjnCAx/?utm_source=ig_embed

A piros hó esetében nem a szín az egyetlen figyelemreméltó tényező. Sajnos a gleccserek olvadásának felgyorsulása is érdeklődésre tarthat számot. Egy 2016 júniusában megjelent tanulmányban a tudósok azt állítják, hogy a rózsaszín hó kulcsfontosságú szerepet játszik az albedó csökkentésében (az egy felületre érkező elektromágneses sugarak visszaverődési képességének mérőszáma), ami magasabb olvadási rátában valósul meg. Azaz, ezt a hatást a klímamodellezések során is figyelembe kell venni.

https://www.instagram.com/p/BdzlMyzj5a6/?utm_source=ig_embed

Vagyis, akármilyen szépnek is tűnhet a rózsaszín hó, mégiscsak a fehér az igazi!

https://www.instagram.com/p/BM2Ll-ugYQg/?utm_source=ig_embed

Forrás: www.countryliving.com