Munkaerőhiány esetére.

Két nagy cég dolgozik együtt annak érdekében, hogy puha gyümölcsöket és zöldségeket szüretelni képes robotot dobjanak a piacra. A kooperációban résztvevő Bosch UK és a Plymouth-i Egyetem oldalhajtásának tekinthető Fieldwork Robotics mérnökei fogtak össze annak érdekében, hogy optimalizálják a cég puha robotkarjait, csökkentsék a működés költségeit és növeljék a munka sebességét.

A Fieldwork Robotics szakemberei eredetileg arra fókuszáltak, hogy málnákat szüretelő robotot fejlesszenek. A málna sokkal törékenyebb, puhább, mint más bogyósok, könnyen sérül és ugyanakkor sűrű, tömött bokrokon növekszik.

A robot különféle funkciójú kamerákkal rendelkezik. A globális kamera felismeri a gyümölcsöt, míg a helyi kamerák a szüret végső szakaszait támogatják. Szoftver segíti azt, hogy a robot vizuális technikákkal felismerje az érett málnát, amely megfelel a méretben, színben és más paramétereiben is a piac követelményeinek. Igény szerint további karokat lehet majd a roboton elhelyezni, a munkában jelenleg a bokor mérete jelenti a korlátot.

A cél az, hogy az emberi munkaerő hiánya se jelentsen akadályt a málna betakarításánál. A COVID-19 járvány előtt 15-30%-os volt a munkaerőhiány ezeken az ültetvényeken.

Ahhoz, hogy a gyümölcsöt le tudják szedni a bokorról, a robot karjai minden egyes fajta esetében a megfelelő erőt fejtik ki és még azt is képesek a termesztőnek jelezni, hogy mennyi éretlen málna maradt még a töveken.

Minden robot akkumulátorral működik majd, az önállóságukat az akkumulátorok mennyisége és kapacitása szabja majd meg. A szakemberek most azt tesztelik, hogy miként lehet optimalizálni a költségeket és az autonómiát. A tervek szerint legalább napi 20 órán keresztül hagyják őket dolgozni, bár elméletben éjjel-nappal képesek működni ezek a málnaszüretelő robotok.

Forrás: www.theengineer.co.uk, kép: Fieldwork Robotics