Közel a természethez.

A Moonhole (Holdlyuk) egy hatalmas természetes sziklaképződmény, ami csak gyalogosan vagy csónakkal közelíthető meg, ugyanis a karibi Saint Vincent és Grenadine szigetekhez tartozó Bequia-sziget partján található.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jocelyn Fortner Hoover (@moondancebequia) által megosztott bejegyzés

Az 1950-es évek végén egy Tom és Gladdie Johnston nevű amerikai pár nyugdíjba vonulás után költözött a szigetre. A korábban a reklámbizniszben dolgozó páros a Sunny Caribbea Hotel vezetését vette át. Egy szép napon az egyik ott élő család, akik a sziget nyugati csücskét birtokolták, meghívták őket, hogy nézzék meg a látványos sziklát. Miután néhányszor felkeresték a természetes boltívet, Tom előállt az ötlettel, hogy egy szálláshelyet alakít ki a Moonhole alatt.

A férfi soha nem tanult építészetet, ezért a homokba készített vázlatokat az elképzeléseiről és próba-szerencse alapon tapasztalta ki, hogy miként építkezhet. Az építőanyagot hajóval hozták a partra. A területen hamarosan egy ház állt konyhával, étkezővel, hálószobákkal: Moonhole Tom és Gladdie otthona lett.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

GlobeTrotter, WorldLover (@frenchworldlover) által megosztott bejegyzés

Nemsokára egyre többen figyeltek fel erre a különleges hajlékra. Mivel Tomot kérlelni kezdték a barátai, ezért beleegyezett, hogy nekik is készít házat. 1964-ben Tom és Gladdie megalakították a Moonhole vállalatot, és a következő 30 évben összesen 16 hasonló hajlékot húztak fel, valamint egy irodát, további épületeket és egy galériát a vasárnapi gyülekezetnek. Önellátó a komplexum, napelemekkel termelik meg az áramot és hatalmas ciszternákban gyűjtik az esővizet. A környezetvédelmi szempontok figyelembevétele mellett a házaspár az építőmunkásokat is segítette, gondoskodott az orvosi ellátásukról és hozzájárult a gyerekeik taníttatásához is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jane (@mrs_chungster) által megosztott bejegyzés

A Moonhole ma is csak ösvényeken vagy hajóval közelíthető meg. A különleges, lélegzetelállító helyen vakációs házikót is bérelhetünk.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Marica McKeel (@architectmm) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Matthew Higgs (@matthewhiggs2015) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

planthead (@planthead) által megosztott bejegyzés

Forrás: themindcircle.com