A három ünnep közül elsőként a Halloween érkezik október 31-én, majd másnap Mindenszentek követi, s a sort november 2-án a halottak Napja zárja.

Szakértők szerint a Halloween az egyik legrégebbi ünnep, melynek mai formája számos kultúra keveredéséből jött létre.

A Halloweenről sokan úgy gondolják, hogy Amerikából indult, pedig az igazság az, hogy valójában a keltákhoz kapcsolható. A kelta újév ugyanis november 1-jére esett, így előző este megköszönték a napistennek, hogy a földet és a termést gazdaggá tette. Úgy hitték, hogy az elhunytak lelke ezen az éjszakán vándorol a holtak birodalmába, és vándorlásuk során összezavarhatják az élők életét. Ezért jelmezeket öltöttek magukra és ijesztő töklámpásokat faragtak.

A töklámpások egyik ismert története Magyarországon egészen az Árpád-házig, majd ezer éves múltra tekint vissza és az ismert mondásban, “Fénylik, mint a Salamon töke” a mai napig él. Amikor Magyarország hetedik királya, Salamon Visegrádi fogságát töltötte, esténként ablakában töklámpást égetett. Más elgondolások szerint Salamon őrei világították meg a tornyot éjjelente, nehogy a rab az éj leple alatt kereket oldjon.

Továbbiak a témában: Halloween, Mindenszentek, Halottak Napja: gyorstalpaló kisokos