Csak kövesd a szívjelzést az erdőben, az egészséges szívért!

Néhány napja a főváros negyedik kerületében, Újpesten, a Farkaserdőben, avatták fel a második túraösvényt, amely kreatív, egyedülálló módon segíti a szív- és érrendszeri betegséggel, magas vérnyomással élők és a cukorbetegek életét. A tanösvény egyedi, szív alakú túrajelzéssel rendelkezik, amely segít a tájékozódásban a 2,4 kilométeres és a 4,2 kilométeres szakaszokon egyaránt, a javasolt pulzusmérő pontokat tájékoztató táblák jelzik. Az útvonalak karbantartásában a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete segít, ennek köszönhetően azok biztonságosak és hatékonyak: a látogatók számára egészségi állapotuktól függően rövidebb vagy hosszabb túra választható, gyorsabban fáradók számára pedig pihenőhelyeket alakítottak ki.

FarkaserdőFotó: http://kekkaland.blog.hu/

Az első intézmény, amely szomszédságában – a Pilisi Parkerdő Zrt. és Sanofi támogatásával – rehabilitációt segítő túraösvényt alakítottak ki, a Budapesti Szent Ferenc Kórház volt, a túraösvény azóta népszerűvé vált mind a kórházi betegek, mind az egészséges, valamint a betegséggel küzdő érdeklődők körében. A 2015 nyarán, a Hárs-hegyen átadott első szívösvény sikerét több ezer látogató, közel 2000 felvett, és több száz kitöltött túralap jelzi. A kórház szomszédságából induló túraútvonalak 5,1, és 2,7 kilométer hosszúak. Az erdei utak mentén itt is pulzusmérő pontokat jelöltek ki, továbbá igény szerint teleszkópos túrabotot, pulzusmérő karórát és szívritmusmérőt bocsátanak a látogatók rendelkezésére.

Ha valaki végiggyalogol az útvonalakon, akkor a szervezete működését, reakcióit is figyelmemmel kísérheti mozgásterhelés alatt. A Szent Ferenc Kórház betegeinek gyógytornász segít megtervezni a rehabilitációt segítő kirándulást, de kölcsönözhető műszerek segítségével bárki megfigyelheti, hogyan változnak egészségügyi értékei a túra során. A túraösvényeket mindenki használhatja.

Fantasztikus eredmény, hogy a tavaly átadott első túraösvény az orvosok segítségére volt 4 koszorúérfestés vizsgálatra kiszűrt és további 19, később kezelésre küldött páciens diagnózisának felállításában!

FarkaserdőFotó: http://ertektar.kald.hu/

A most avatott, második, új túraösvény a Farkaserdőben, a Rex Állatsziget mellett várja azon érdeklődőket, akik a szabadidős programok során egészségükre is tudatosan figyelnek. Dr. Boda Zoltán, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének vezetője elmondta, hogy az erdészet nagyon büszke arra, hogy a magyar erdők gyógyító erejét így sikerülhet a szív- és érrendszeri betegséggel, magasvérnyomással, illetve cukorbetegséggel élő betegek felépülésére fordítani. További érdekesség, hogy az újpesti turistautaknál betegek kirándulótársnak “kölcsönözhetnek” a Rex Állatszigetről. Így mindenki jól jár, a menhelyi kutyák egy kiadós sétában részesülnek, cserébe szeretettel és hálával fordulnak a szívbetegek felé.

Az egészségügynek nem csupán a gyógyítás, hanem a megelőzés és az egészségkultúra terjesztése is a feladata. A Szent Ferenc Kórház vezetése azt ismerte fel elsőként, hogy az embert a környezetével együttesen lehet gyógyítani.

Követendő, kiváló példának tartjuk ezt az erdei mozgalmat, reméljük, lesz folytatás!

A Pilisi Parkerdő Zrt. honlapja: http://www.parkerdo.hu/