Halálos utazás.

A Kamcsatka-félsziget egy 1250 km hosszú félsziget Oroszországban, kietlen tájakkal, zord hegyekkel, vulkánokkal, fagyos tengerpartokkal. A sziget délkeleti részén található Kuril-tó Eurázsia legnagyobb lazacívó helye, itt él a Föld lazac állományának negyede.

Kamcsatka a világ legváltozatosabb lazac állományát mondhatja magáénak, hiszen mind a hat csendes-óceáni anadrom faj előfordul itt.

Megtaláljuk többek között a királylazacot, ami anadrom vándorhal, vagyis élete nagy részét a tengerben tölti, ívni pedig a folyókba jön fel, emiatt egyaránt képes megélni sós-, brakk- és édesvízben is. Hatalmas a vörös lazac, másnéven kékhátú lazac populációja is.

Fotó: shpilenok.livejournal.com

Íváskor mintegy 8 millió lazac gyűlik össze itt, gazdag táplálékot biztosítva a medvéknek, ragadozómadaraknak.

A lazacállomány világszerte csökken, ami köszönhető az orvvadászatnak is.

Az ívási időszak júliustól márciusig tart, a lazacok a Csendes-óceánból beúsznak az Ohotszki-tengerre, ezután még 40 kilométert kell megtenniük felfelé az Ozernaja folyón, végül annak felső szakaszához érve beúsznak a Kuril-tóba. Az ívás során a nőstények több ikracsomót is elhelyeznek. Egy ívási időszakban nagyjából 5000, különböző hímek által megtermékenyített ikrát raknak le, majd elpusztulnak.

Forrás: www.amusingplanet.com