Nyílvesszők alapanyaga.

West Stoke településétől nem messze, Anglia déli részén, West Sussex-ben találjuk a Kingley Vale Természetvédelmi Területet. Az 1952-ben alapított rezervátum Nagy-Britannia első ilyen jellegű területe volt.

A 160 hektáron terjeszkedő természetvédelmi terület Nyugat-Európa egyik legszebb tiszafa erdejét is magáénak tudhatja.

Némelyik fa itt több mint 1000 éves, törzsükön jól látszik az életkoruk és a számtalan vihar lenyomata, utóbbiak bizarr alakúra formázták a növényeket. Óriási oldalágak súrolják a földet, amik úgy nyúlnak ki, mintha kígyók lennének, legyökerezve kapaszkodnak a talajba. A göcsörtös, vén törzsű fák koronája alatt olyan sötét van, hogy semmiféle más növény nem képes itt szárba szökkenni, nem nő fű, nem nyílik virág.

Gnarled old yew tree

Nehéz megmondani, hogy milyen idősek ezek a tekintélyt parancsoló matuzsálemek.

A tiszafa általában 400-600 évig él, de némelyik fajta akár ennél is tovább.

A pontos kort azért is szinte lehetetlen meghatározni, mert ahogy a tiszafa nő, a törzse úgy lesz üreges, ami meghiúsítja az évgyűrűk számolását vagy a szénizotópos kormeghatározást, hiszen alig marad benne eredeti faanyag.

Yew tree with man and dog

Ráadásul a tiszafának megvan az a szokatlan képessége, hogy leállítja akár évszázadokra a növekedését, ha a körülmények nem megfelelőek és amikor újra jól érzi magát, ismét felébred és nőni kezd. A szünet éveiben az évgyűrűk sem képződnek, éppen ezért a tiszafák korát meghatározni csak tippeléssel lehet.

Contre-jour yew tree

A legenda szerint az itt növő tiszafákat egy csata emlékként ültették el, ami a vikingek és a angolszászok között zajlott 859-ben, de akadnak források, amelyek azt állítják, hogy a fák 2000 évesek.

A túlélésük mindenképp figyelemre méltó, ugyanis az ősi tiszafák többsége Európa-szerte kivágásra került a 14. század után, amikor az angol íjászok preferálni kezdték az egyenes tiszafából készült nyilakat. A tiszafa fája kétségkívül a legkeményebb tűlevelű fa a világon.

Yew 1

ancient yew at Kingley Vale

ancient yew at Kingley Vale

Forrás: www.amusingplanet.com