Ártalmatlan víziszörny.

Egy 3,25 méteres víziszörny bukkant fel az Azori-szigetekhez tartozó Faial-sziget környékén. Az állatot olyan tengerbiológusok vették észre, akik többek között nagy, úszó bálnatetemek ártalmatlanításában segítenek.

Az óriás egy holdhal, azaz mola, ami a gömbhalalakúak rendjébe tartozó faj. Fő táplálékát a medúzák jelentik. Világítóhalnak is nevezik, mivel éjjel különös fénnyel veri vissza a hold sugarait.

Miután kivontatták a partra és egy targonca segítségével egy mérlegre tették a behemót halat, kiderült, hogy egy igazi rekorderrel van dolguk. Guinness-világcsúcs született: a legmázsásabb csontos hal 2740 kg-ot nyomott.

A hatalmas hal reményt ad, a szakértők szerint jelenléte arra utal, hogy a tengeri ökoszisztéma még mindig egészséges annyira, hogy ilyen óriási állatokat legyen képes fenntartani.

A naphal a csontos halak közé tartozik, a cápákkal és rájákkal ellentétben. Az elképesztő méreteket egyébként úgy éri el, hogy a hátgerince kevés csigolyából áll, ezért méretéhez képest a csigolyái igen rövidek. A vázrendszerét pedig főleg porcszövet alkotja, ami rugalmas.

A holdhal kedveli a napozást, vagyis a vízfelszín közelébe tartózkodást, a tudósok szerint így tartja megfelelő hőmérsékleten a testét. ijesztő mérete ellenére az emberre nézve nem veszélyes. A holdhal életmódjáról egyébként még napjainkban is csak igen keveset tudunk.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, kiemelt kép: Atlantic Naturalist