Nyolckarú ellenfél.

1963 áprilisának egyik reggelén 5 ezer néző gyülekezett a Washington állambeli Puget Sound partszakaszon, hogy élőben láthassák a Polipbirkózó Világbajnokságot.

A szabályok egyszerűek voltak: egy 3 búvárból álló csapat merült 9-15 méter mélyre és megpróbálta megragadni a polipot, majd a felszínre rángatni. Aki a legnagyobb állatot rántotta ki a tengerből, az lett a győztes. Aznap összesen 25 óriáspolip került mérlegre, a legnagyobb pedig közel 30 kg-ot nyomott.

A különös sport kezdete az 1940-es évekre nyúlik vissza. Egy 1949-es Mechanix Illustrated magazin cikkben ’A polipbirkózás a hobbim’ címmel elevenítette fel Wilmon Menard író a Tahitire történő útját, ahol elkísért egy bennszülött vadászt, aki elejtett egy 7,5 méteres karokkal rendelkező nyolclábút. Noha a polinéz vizeken történő halászat nem nagy hasonlóságot mutatott a későbbi polipbirkózással, utóbbi tevékenység mégis ennek mentén terjedt el kevesebb, mint egy évtizeddel később az USA nyugati partvidékén.

Az első világbajnokságot 1957-ben tartották egy esős novemberi napon Tacoma mellett, kb. 200 néző részvételével. A sport amerikai verziójában két kategóriában lehetett indulni: az egyikben búvárfelszerelést használtak, a másikban pedig nem. Kétszer annyi pontot ért, ha valaki segédeszközök nélkül húzta ki az állatot. Noha az óriáspolip nem igazán agresszív, a karokra nagyon kellett figyelni, mert azok segítségével könnyen megragadta a búvár maszkját vagy levegőtartályát és szinte megfojtotta őt. Ezeket a fogókat azonban nem volt olyan nehéz lefejteni magunkról, így a sport nem volt különösebben veszélyesnek mondható.

Miután az állatokat a partra cibálták, lemérték és amint a verseny véget ért, megették vagy a közeli akváriumnak adták, esetleg visszaengedték őket.

Amilyen gyorsan feltámadt, olyan hamar el is halt az óriáspolip birkózás iránti érdeklődés, és a 60-as évek közepére már nagyot csökkent a népszerűsége. 1976-ban pedig a végső döfést jelentette, hogy az állam törvényben rögzítette: tilos bántani vagy befogni az óriáspolipokat.

Forrás: www.amusingplanet.com

A kiemelt kép illusztráció.