Mázsás sas.

Kolosszális méretű az a tök, egészen pontosan 1,161.2 kg, amit 2022 októberében egy kaliforniai versengésen mutattak be. A növényt egy 1885.5 Werner magról nevelték. Termesztője, Travis Gienger rendkívül büszke a tökre, amely a valaha mért legnagyobb tök lett Észak-Amerikában.

Ez még nem minden, a gigantikus rekorderből ugyanis töklámpás készült. A Maverick becenevű tök a kaliforniai siker után visszautazott termőhelyére Minnesota-ba, a „Világ Halloween fővárosába”.

Október 28-án egy alkalomhoz illő eseményen a tapasztalt faragóművész, Mike Rudolph az óriási tököt egyfajta műtárggyá változtatta. Egy hatalmas sas formát vájt a termésbe, szúrós szemekkel, nagy, nyitott csőrrel és tollakkal. A madár karmai két amerikai zászlót tartottak a magasba. A gigantikus töklámpás új rekordot zsebelt be, a legnagyobb kerületű lámpafej (614,7 cm) világcsúcsát.

Gienger és Rudolph ezzel valójában a saját rekordjukat döntötték meg: 2020-ban ugyanis egy 1065,9 kg-os tököt termesztettek, amelyből tigris mintázatot vájva készült töklámpás.

Forrás és kiemelt kép: www.guinnessworldrecords.com