Tökéletes összhang.

Saint Moritz a lenyűgöző tájról és a téli sportokról ismert üdülőhely Svájcban. Itt futott ki a világ leghosszabb vasúti szerelvénye, 100 kocsival és 2990 tonnával. Közel 2 kilométer (pontosan 1906 méter) hosszan tekergett a vonat, Svájc első vasútvonalának 175. évfordulója alkalmából. A történelmi Albula vonalon a szerelvény kb. egy óra alatt tett meg 25 km-t.

A rekordkísérletre a Rhaetische Bahn (RhB) és a Stadler együttműködésével került sor.

A korábbi csúcstartó Belgium volt, előtte pedig Hollandia – ők sík terepen könnyebben navigálták a szerelvényt. A mostani rekord nehézségét adta a is, hogy a svájci tájak dimbekkel, dobokkal, lejtőkkel és kanyarokkal szabdaltak. További nehezítés volt, hogy ezen a szakaszon keskeny nyomtávon halad a vonat, a sínek alig 1 méterre vannak egymástól.

A szerelvényt 7 mozdonyvezető vezette, 21 technikus dolgozott azon, hogy minden tökéletesen menjen. Mindenki pontosan ismerte az útvonalat, annak minden részletét. Az első tesztvezetésen például kiderült, hogy a 7 vezető nem tud egymással az alagutak némelyikében kommunikálni. Pedig a tökéletes szinkron elengedhetetlen volt, ezért a svájci polgári védelem rendszerét használták, miközben a vonat meredek lejtőkön zakatolt 35 km/h sebességgel.

Az egyedülálló utazásra végül október 29-én került sor, amikor 12 órára a többi járatot leállították az Albula szakaszán. Az eseményt 3 műhold mellett 19 drónokba, helikopterekbe és a pálya mellett elhelyezett kamera kísérte figyelemmel.

A svájciak óriási vonatrajongók, egy átlagos állampolgár 2450 km-t utazik évente vasúton.

Forrás: scoop.upworthy.com