Méregdrága dugványok.

’Middlemist’s Red’-nek nevezik azt a kaméliát, amelyet szokás a világ legritkább virágaként is emlegetni. A növényből hivatalosan kettő példány él a Földön: egy Új-Zélandon, egy pedig az Egyesült Királyságban.

A kamélia a nevét John Middlemist után kapta, ő volt az, aki 1804-ben Kínában begyűjtötte. A férfi a saját példányát a londoni Kew Gardens-nek adományozta, azonban az valahogy eltűnt, nem csak Londonból, de az egész Egyesült Királyságból, mindössze egyetlen helyen maradt meg. Igaz, hogy korábban sem volt épp gyakorinak mondható, mivel csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, hogy vásároljanak otthonra belőle.

1823-ra a Chiswick House & Gardens maradt az egyetlen hely az Egyesült Királyságban, ahol még fellelhető volt a növény. A kamélia további története sem kevésbé kalandos, senki sem tudja, hogy Kínában miért halt ki és azt sem tudni, hogy miként talált magának utat Új-Zélandra és hogyan vészelt ott át közel két évszázadot. Mindössze annyi biztos, hogy ez a rendkívül ritka kamélia fajta hihetetlenül értékes.

Noha az elnevezése arra utal, hogy a virág piros vagy vörös, valójában mély rózsaszín. Az új-zélandi példányt a Treaty House-ban őrzik Waitangiban, ahol állítólag 1833-ban került elültetésre.

Hivatalosan tehát Új-Zéland és az Egyesült Királyság az a két hely, ahol a növényt megtaláljuk. Ez azonban így nem fedi a teljes valóságot, ugyanis az Egyesült Királyságban dugványokat vehettek azok, akik meg tudták fizetni.

Talán nem meglepő, hogy nemrég egy felhőkarcoló tetőkertje számára vásároltak dugványt, mégpedig Szaúd-Arábiából.

Forrás: www.odditycentral.com