Pusztuló erdők.

Térfogatában a világ legnagyobb fája a Kaliforniai Sequoia Nemzeti Park-ban található General Sherman (Sherman tábornok) névre keresztelt mamutfenyő.  A 83 méter magas és több mint 11 méter törzsátmérőjű fa magasabb, mint a híres Szabadság szobor. A matuzsálem most veszélybe került, az államban tomboló erdőtüzek fenyegetik.

A szakemberek egy óriási alumíniumalapú, égésálló takaróval igyekeznek megvédeni a fenyőt. A törzset szinte bebugyolálták az anyagba.

A veszélyt egy komplex tűz jelenti, amelynek egyik lángja már vészjóslóan közelít a területhez, amelyen a híres fa mellett további 2000 mamutfenyő él. Most a szakemberek elgurították a nehéz rönköket, eltávolították az üzemanyagot és becsomagolták a fát, hogy enyhítsék az esetleges károkat.

Magasfokú készültség érvényes az egész területen, mindnyájan tudjuk, hogy a kiterjedt erdőtüzek milyen hatalmas pusztítást képesek végezni. Elsősorban természetesen az emberi életek védelme a cél, de a többi élőlény és a közösségek is kiemelt figyelmet kapnak. Egy külön egység pedig kifejezetten a gigantikus mamutfenyők védelméért felel.

2020-ban kb. 7 500-10 600 mamutfenyő lett a tűzvész áldozata. Ez nagyon magas szám, a világ mamutfenyő-populációjának 10-14%-át jelenti.

Forrás: mymodernmet.com