Szárnyas hahota.

Az Indonézia Dél-Sulawesi tartományából származó Ayam Ketawa eredetileg a régióban élő Buginese királyi család státuszszimbólumának számított, lenyűgöző megjelenése a bátorság, előkelő társadalmi helyzet, hősiesség szimbólumává tette. Az baromfi indonéz neve azt jelenti: nevető tyúk, amit azért kapott, mert a szokatlan kukorékolása leginkább egy emberi nevetésre hasonlít. Emiatt pedig a fajta nem csak Ázsiában, de az egész világban népszerű.

Ahogy számos más háziasított madár, úgy az Ayam Ketawa a pontos eredete is ismeretlen. A szakemberek úgy vélik, hogy a tenyésztők több helyi tyúkot kereszteztek addig, amíg a kívánt eredményt nem kapták: egy szórakoztató, jellegzetes külsejű madarat.

A becslések szerint a fajta kb. 350 éves.

The Laughing Chicken

Vélhetően az egyedi nevetésnek köszönhetően az Ayam Ketawa tyúkok nagy népszerűségnek örvendenek a szenvedélyes tenyésztők és az egyszerű emberek körében egyaránt. Indonéziában a rajongók különféle nagy versenyeken mérettetik meg a pipiket, hogy eldöntsék, kinek van a legtisztább kukorékolása, melyik utánozza legjobban az emberi nevetést. Sokan pusztán csak azért veszik ezt a tyúkot, hogy a kacagása mosolyt csaljon az arcukra.

Érdekesség, hogy két nevető csirkefajta létezik: a dangut gyors, gépfegyverszerű hangon kacag, míg a lassabb típus elnyújtottan kukorékol, 4-12 hahotával.

A dangut sokkal drágább változat, a legértékesebb példányokért akár több tízezer dollárt is elkérhetnek. Ritkaságuk és különleges jellemzőik miatt az Ayam Ketawa tyúkokért általában sokkal mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, mint más baromfifajtákért.

Forrás: www.odditycentral.com

A kiemelt kép illusztráció.