A tavasz hírnöke.

Több ezer látogató és még több tulipán sorakozott 2020. január 18-án Amszterdam főterén.

Hollandia neve évszázadok óta összeforrt a tulipántermesztéssel, amelynek megünneplése az évente megrendezésre kerülő Nemzeti Tulipán Napon csúcsosodik ki. Ilyenkor hosszú sorokban kígyóznak a a szivárvány minden színében pompázó virágok: fehér, sárga, piros, lila, rózsaszín minikertecskék borítják a teret.

A szebbnél-szebb virágok idén is elképesztő látványt nyújtottak, nem csoda, hogy a helyiek és a turisták boldogan pakolták a papírzacskókba (hagymástul) a tulipánokat.

Egy kicsit mindenki szeretett volna kapni a tavasz első leheletéből. Egyébként a virágokat ingyen lehetett elvinni a rögtönzött kertecskékből. A Dam tér, amely egyben a város főtere, méltó helyszínt nyújtott az ünnepléshez.

Hollandia a világ egyik legnagyobb tulipántermesztő országa. A 16. század végén egy flamand botanikus, Charles de L’Écluse honosította meg az országban a virágot. Hamarosan komoly üzletág épült a termesztésére, volt idő, amikor egyetlen különleges tulipán is vagyonokat ért. Mára mintegy 3-4000 különböző termetű és virágú fajtája létezik a cirmostól a rojtos szélűig.

Képek és forrás: AP Photo/Peter Dejong, apnews.com