Összeérnek a dolgok.

A szakértők figyelmeztetnek: 221 éve nem történt olyan, ami idén, 2024-ben várható. Ezen a nyáron ugyanis két tényező egybeesésének köszönhetően milliárdnyi fáraókabóca fogja elárasztani az Egyesült Államokat, ugyanúgy, mint 1803-ban.

Két különböző faj fog rajzani: az egyik kabóca életciklusa 13 év, a másiké 17 év, így könnyen kiszámolhatjuk, hogy 221 évenként érkezik el az a pont, amikor egyszerre bújnak ki a földből.

A kabócák szinte minden kontinensen fellelhetőek az Antarktisz kivételével.

Az Egyesült Államokban a feketetestű, vörösszemű, szárnyas fáraókabócák elterjedtek. Az idei szinkronizált rajzás, duális jelenség várhatóan május végén-júniusban érkezik majd el.

A XIII-as csoportot 17 éves életciklus jellemzi, utoljára 2007-ben rajzott, míg a XIX-es csoport 13 évente bújik elő. Azáltal, hogy csak 13 vagy 17 évenként bújnak ki a földből, a kabócák sikeresen elkerülik a talaj felett élő ragadozókat. A matematikusok szerint az a tény, hogy mind a 13, mind a 17 prímszám, még inkább biztosítja, hogy a kabócák ne keveredjenek, ne találkozzanak túl sűrűn.

A kabócák nem ártalmasak az emberre nézve, ugyanakkor értékes táplálékot jelentenek a madaraknak, ilyen tömeges, óriási mennyiségben viszont a tetemük és a rajzásuk is zavaró lehet majd.

Ráadásul ebben az évben tudnak egymással párosodni, ami egy új vonal megjelenéséhez vezethet.

A legnagyobb valószínűleg annak, hogy ez a két kabócavonal egymással kapcsolatba tud majd lépni, Springfieldben, Illinois államban lehet. A becslések szerint akár ezer milliárd kabóca is kiszabadulhat, noha nem teljesen azonos időben és helyen lesznek majd jelen.

Forrás: www.independent.co.uk