A megfázástól az epepanaszokig.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGyT) Gyógynövény Szakosztálya 2024-ben a borsmentát választotta az év gyógynövényének – közölte a szervezet az MTI-vel. A szakosztály célja, hogy munkájával hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásához.

A borsmenta (másnéven borsos menta, Mentha piperita) évelő növény, Európában és Észak-Amerikában is termesztik. Érdemes akár a kiskertben, vagy a balkonon nevelgetni, mert igénytelen, könnyen termeszthető, jellegzetes illatú levele pedig gyógyhatással bír.

A legrégebben termesztett gyógynövények egyike.

A leveléből készült teát és illóolajat a népi gyógyászatban epe- és bélpanaszok, illetve megfázásos tünetek enyhítésére alkalmazzák, külsőleg pedig bőrviszketés és fájdalom csillapítására használják.

A borsmentaolaj számos klinikai vizsgálat szerint hatásosan enyhíti az emésztési panaszokat, ami elsősorban görcsoldó hatásával függ össze, epehajtó hatását is vizsgálatok bizonyítják. Megfázás esetén köptetőként alkalmazzák. Szájvizek, rágók ízesítőjeként is jól ismert, frissítő és antibakteriális hatása miatt. A borsmenta segíti a koncentrációt és serkenti a memóriát.

Az illóolajat, illetve a belőle nyert mentolt antibakteriális, hűsítő és enyhe helyi érzéstelenítő hatása révén külsőleg is használják például csípések, kiütések esetén.

A kezelt terület vérkeringésének fokozásával enyhíti az ízületi- és izomfájdalmat. A borsmenta élénkíti a vérkeringést, segíti az izmok ellazítását, ezért gyakran alkalmazzák fájdalomcsillapító, reumás panaszokra való krémekben.

Forrás: www.mti.hu