Ha mesélni tudnának!

Minden közösség őriz olyan fákat, amelyek nem csak a koruk miatt fontosak, de a történetük, szimbolikus jelentőségük, kitartásuk miatt is. Ezek a fák szemtanúi voltak nagy történelmi eseményeknek, generációk nőttek fel a lombjuk alatt.

Minden évben megrendezik az Év fája európai versenyt, ahol különleges történetű fákkal ismerkedhetünk meg, közülük mutatunk be néhányat.

Gubec hársfája, Horvátország

Ez a matuzsálem élő szemtanúja volt az 1573-as Nagy Parasztlázadásnak. A monda szerint Matija Gubec horvát parasztvezér a lombkorona alatt gyülekezett híveivel, és innen indultak harcba a jogaikért.

A szabadság hársfája, Csehország

Csehszlovákia 1918-as alapításakor Velké Opatovice lakosai 16 hársfát ültettek, a függetlenség és demokrácia szimbólumaként és az I. világháború végének alkalmából. Ezt a fát a patrióta és békeharcos Jan Pospíšil ültette, miután visszatért a háborúból. Napjainkban már csak ez az egy fa él, egy kereszteződés közepén.

A Raudonė kastély hársfája, Litvánia

Raudonė kastélya mellett nő ez a kislevelű hársfa, amelynek törzsei között egy fémrúd található kb. 3 méteres magasságban. A legenda szerint 7 jobbágyot kötöttek ki a rúdhoz, majd halálra ütlegelték őket, így a fa a nagy fájdalom miatt 7 részre hasadt. Az ágak olyanok, mintha meggyötört emberek kezei lennének, elérik a 30 méteres magasságot.

Pet-tölgy, Bréda, Hollandia

Amikor 1986-ban autópályát építettek, számos tölgyet ki kellett vágni a környéken. A középpontban elhelyezkedő tölgy volt az egyetlen, amely állva maradt. A belga határtól nem messze egyfajta útjelzővé vált.

Madárfa, Ghisonaccia, Franciaország

Mintha egy ragadozómadár tárná ki a szárnyát, olyan szokatlan alakja van a korzikai paratölgynek. A fura alakot tűz okozta, ahogy a megégett szívén is láthatjuk. Egyesek azt állítják, hogy a fához közeledve, titokzatos módon egyre nagyobb védelmet éreznek.

Térdelő fa, Krasnystaw, Lengyelország

Néhány évvel ezelőtt csúnyának és deformáltnak minősítették, kivágásra ítélték, de a közösség tiltakozása megmentette. Napjainkban fotósok kedvence, játszótér és művészeti alkotások alanya. A földre zuhanó fa, mintha épp eltörni készülne, miközben koronájával a Nap felé emelkedik.

Abramtsevo tölgy, Moszkva

Ez a hatalmas tölgy az Abramtsevo-i Történeti, Művészeti és Irodalmi Múzeum védett területén él. A 250 éves fa az élete során számos kiemelkedő orosz művészt láthatott: Gogolt, Turgenyevet, Repint, Vasnetsovot, Levitant, Surikovot vagy Polenovot.

Navajas szilfája, Spanyolország

Navajas egy történelmi kis városka, 750 lakossal, büszkesége az a szilfa, amelyet Roque Pastor ültetett 1636-ban.

Lummeni Miasszonyunk fája, Belgium

Ez az óriási vörös bükk egy magas halmon áll a Miasszonyunk kápolna mögött. A 17. század elején az öreg bükkön volt egy Mária szobor, amit imádtak. Amikor a szobor rejtélyesen eltűnt 1641-ben, egy kápolna épült a helyen és az eredeti fát kivágták. A hívek emlékként hajtásokat vágtak róla, a fába pedig Mária képét faragták. A jelenlegi fa az ős büszke tradícióját viszi tovább.

Nagymorávia titkainak őrzője, Szlovákia

Kopčany faluja mellett, egy nyugodt mezőn egy öreg hárs áll az öreg templom tövében. Egymást védik, több mint 200 éve.

Forrás: www.amusingplanet.com

A kiemelt kép illusztráció.