7 szempontot vesznek figyelembe.

Az Economist Intelligence Unit felmérése szerint a világ legélhetőbb városa 2022-ben Bécs volt. A nyertes kombinációhoz a stabilitás, a jó kulturális és kikapcsolódási lehetőségek, a kiváló infrastruktúra, a példamutató oktatás és egészségügy vezettek. Az osztrák főváros az elmúlt években szinte mindig az élen végzett a globális élhetőségi indexben, csak a világjárvány zavart bele az elsőségébe.

Koppenhága megtartva pozícióját ezüstérmes, míg az ausztrál városoknak most sikerült először a top 5-be törniük.

Az éves jelentés 172 várost rangsorol az alábbi szempontok alapján: stabilitás, egészségügy, kultúra, környezet, oktatás és infrastruktúra.

A legélhetőbb városok top 10-es listája:

  1. Bécs (Ausztria)
  2. Koppenhága (Dánia)
  3. Melbourne (Ausztrália)
  4. Sydney (Ausztrália)
  5. Vancouver (Kanada)
  6. Zürich (Svájc)
  7. Calgary (Kanada)
  8. Genf (Svájc)
  9. Toronto (Kanada)
  10. Oszaka (Japán), Auckland (Új-Zéland)

Az ázsiai és csendes óceáni városok mutatták a listán a legnagyobb javulást.

Figyelemreméltó, hogy Wellington 35 helyet javítva került a 23. helyre, míg Auckland 25 hellyel előrébb, a 10. helyen végzett. Hong Kong ugyancsak jelentős előrelépést mutatott. Ezek a városok a covid idején a lezárások nagy vesztesei voltak, azok megszűnésével tudtak a normalitás felé elmozdulni és ismét jobb pontot szerezni.

Míg az egészségügy, az oktatás, az infrastruktúra, a kultúra és a kikapcsolódás pontszámai javultak az elmúlt évben, addig a stabilitás jelentős hanyatlást mutatott.

Ez a megélhetési költségek emelkedésének, a bűnözés növekedésének tudható be. Egyes nagyvárosok azért csúsztak le, mert a dolgozók sztrájkolnak, zavargások törtek ki.

A háború sújtotta szíriai Damaszkuszban nincs javulás és természetesen éreztette hatását az ukrajnai háború is, elsősorban Kijev élhetőségi pontszámában.

Hazánk fővárosa, Budapest visszacsúszott a harcok okozta geopolitikai helyzet miatt, azonban a kelet-európai városok közül még így is az élen áll.

Forrás: www.cnbc.com