4 új hungarikum és 9 új érték a listán.

Különös egybeesés, hogy éppen az Egri borvidék megalakulásának 81-dik évfordulóját jelentő napon jelentették be a kiváló, messze földön ismert Egri bikavér hungarikummá válását. A Hungarikum Bizottság emellett még hungarikummá emelte a szintén világhírű Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat, valamint a tiszai halászlevet. A Magyar Értéktár újabb kilenc értékkel bővült.

Fotó: FM/www.kormany.hu

A Hungarikumok Gyűjteményébe most bekerült Kodály-módszer, Kodály Zoltán népzenei hagyományokat megőrző, továbbadó, dokumentáló és oktató zenepedagógiai rendszere. Gazdagítják a gyűjteményt a hazai tájhoz tartozó, évszázados tenyésztői munka eredményei, a magyar pásztor- és vadászkutyafajták. Új hungarikum a jellegzetes Tisza-menti étel, az ősi halászkultúrát őrző tiszai halászlé is.

A Magyar Értéktár is bővült: a bizottság az erdélyi polihisztor, építész, kultúrpolitikus, Kós Károly életművét, továbbá a magyar gulyáslevest, mint világszerte ismert népi eredetű ételünket, és a történelmünket végigkísérő ősi magyar fegyvernemet, a Magyar Huszárt is felvette értékeink közé.

Az értéktárba került a magyarság hősies helytállását, az 1848/49-es hagyományokat megjelenítő aradi Szabadság-szobor és a honfoglalásra emlékeztető egyedi műalkotás, a Feszty-Körkép. A Magyar Értéktár részévé vált továbbá a modern magyar festészetet elindító nagybányai művésztelep és festőiskola; a Csabai Kolbászfesztivál, mint az ország meghatározó gasztronómiai rendezvénye, és Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő életműve, az általa nemesített Cserszegi fűszeres a legjobb úton van, hogy világhírű legyen.

Fotó: Wikimedidia Commons/Quorilla

Az értéktárat gazdagítja Torockó épített öröksége is, sőt, az erdélyi kisváros világörökség várományos is. A régi és a mostani értékek harmóniáját jelentik a bizottság legújabb döntései, amelyek mutatják, hogy a régmúlt és a közelmúlt magyarsága egyaránt csúcsteljesítményekre képes.

A Hungarikumok Gyűjteményébe így már 64 érték tartozik, a Magyar Értéktár pedig 152 tagúra bővült.

Forrás: www.hungarikum.hu