Vadregényes sziklafalak közé bújva.

A Pilis hegység és egyik ékessége, a Dera-szurdok a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén fekszik. A fokozottan védett területnek számító részt kizárólag a turistaútvonalakat használva járhatjuk be.

A szurdokvölgy névadója a Dera-patak, amely Kovács-patak, Pilisszentkereszti-patak, Pomázi-patak és Mélly-patak néven is ismert. Ez a vízfolyás (amely a Pilis leghosszabb vízfolyása) jelenti a fizikai határvonalat a Pilis és a Visegrádi hegység között. Pilisszentkereszt alatt a patak mély völgyet vájt, ez a vadregényes szurdok mind földtani, mind geomorfológiai szempontból jelentős természeti értéket képvisel. A dera szó egyébként szerb eredetű, jelentése: rés, hasadék. Ezt a nevet pomázi szerbek adták neki.

Fotó: www.pixelmagic.hu

A Pilisszentkereszt és Csobánka között fekvő festői szurdokvölgyet az idők során a patak vize vájta, alakította, formálta. A meredek falak között romantikus fahidak, látványos kövek, kis vízesések, hívogató pihenőhelyek várják a kirándulókat. A Dera maga Szentendre alatt végül a Dunába torkollik. Vizét út közben a Pilis-tetőről és Dobogókőről lezúduló csapadék táplálja.

Fotó: nagykovacsi.network.hu/B. Klári

A szurdok geológiai értékét elsősorban az adja, hogy a patak által kivájt völgy meredek falai kiválóan feltárják a földtörténet középkorának triász időszakában képződött dachsteini mészkő formáció vastag padjait, valamint a kőzetrétegek mozgását.

Fotó: időkép