Lóhere a fűben.

A Minnesota államban élő kerttulajdonosok hamarosan anyagi segítséget is kapnak, ha a méheknek kedveskednek és az agyonnyírt pázsit helyett lóherével, százszorszéppel tarkított füvet vetnek.

Az állam jogtudorai elfogadtak egy újfajta programot, amelynek keretein belül évente 900 000 $ értékben honorálják, ha valaki a hagyományos pázsit helyett méhbarát fűmagkeveréket nevelget a kertjében. A lóherét és egyéb virágos növényeket is tartalmazó gyep támogatása a haldokló méhpopuláció megmentését szolgálja. A rendelettervezet még aláírásokra vár.

Noha a virágok vélhetően minden méhet, beporzó rovart vonzani fognak, az erőfeszítések elsősorban a rozsdásfoltú poszméh visszacsalogatására irányulnak. Ez a faj valamikor igen elterjedt volt Észak-Amerikában, azonban 2017 márciusában veszélyeztetettnek nyilvánították azok után, hogy a populációja 87 %-kal csökkent a 1990-es éves közepéhez képest, a klímaváltozás, növényvédőszer-használat, élőhely feldarabolódás és különféle betegségek következtében.

A tervek szerint a program a méhbarát gyep elkészítésének költségeit 75 %-ban fedezné, sőt egyes helyeken, amelyek kiemelten fontos területek, akár 90 %-ban is.

A terv előkészítői abban reménykednek, hogy 2020 tavaszán már élesben is mehet a program. Már most rengeteg megkeresés, érdeklődés érkezett, úgy tűnik, az emberek végre kezdik megérteni, hogy ideje segíteni a méheknek, már így is az utolsó órában vagyunk.

A saját kertünkben már azzal is sokat teszünk, ha elfelejtjük a méhekre (és más állatokra) veszélyes növényvédő szereket, és mindig ültetünk valamit, ami virágzik. A szakértők egyébként azt javasolják, hogy ha nem akarjuk a szép pázsitunkat lóherékkel, egyéb virágosokkal tarkítani, akkor legalább egy háborítatlan sarkot jelöljünk ki, ahol egy kicsit elvadulhatnak a méheknek örömet okozó növények is.

Forrás: mnn.com