A Budakeszi Vadaspark igazi élménnyel vár.

Immár harmadik alkalommal rendeznek gyümölcsfa oltást a fővároshoz közeli Budakeszi Vadasparkban 2017. március 25-én, szombaton, azaz Gyümölcsoltó Boldogasszony napján.

A néphagyományok szerint ilyenkor kell elvégezni a gyümölcsfák oltását. Ezen a napon egyúttal az Angyali üdvözletre is emlékezünk, arra a bibliai történetre, amikor Gábor arkangyal megvitte Názáretbe Máriának Jézus fogantatásának örömhírét. Az ünnep kialakulásában fontos szerepet játszott Jakab ősevangéliuma, amely azt hirdeti, hogy a világ teremtése, Jézus fogantatása és kereszthalála ugyanazon a napon, március 25-én történt. Az ünnep napját úgy számolták ki, hogy Jézus születésének ünnepnapjától, december 25-től visszaszámoltak kilenc hónapot.

A március 25-ei rendezvényen egy szakember előadását követően bárki kipróbálhatja a gyakorlatban is a gyümölcsfák oltását. Idén kajszi és körte kerül a terítékre, azaz ez a két fafaj szerepel „alanyként” a gyakorlati bemutatón. A legügyesebbek haza is vihetik és elültethetik oltványukat, és, ha minden jól megy, otthon növekedni kezdhet vadonatúj kajszi-, vagy körtefájuk.

A Gyümölcsoltó Boldogasszony nap részletes programját a vadaspark honlapján találjuk: www.vadaspark-budakeszi.hu