71,5 tonna rágcsáló bánja.Januárban zajlott a nagy-fülesbagoly számlálás, amelynek során a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a lakosság, az MME helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, két óvoda, két általános iskola és egy középiskola, összesen több mint 350 fő vett részt. A példátlan összefogásnak köszönhetően minden eddiginél több adatot sikerült rögzíteni!

Most jött el az a pillanat – először a számlálás történetében -, hogy Magyarország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok. Ennek köszönhetően kiderült, hogy hazánk legalább 459 településén, 694 helyszínen, 11 412 erdei fülesbagoly telel.

Kép: www.mme.hu

Az adatokból levonható egyik legfontosabb következtetés az, hogy a baglyok által elpusztított kisrágcsálók tömege hatalmas lehet. Egy erdei fülesbagoly átlagosan naponta 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállatot igényel. A kicsivel több, mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 11 412 bagoly legalább 2 853 000 példány mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2017/2018-as telelési időszakban, ami hozzávetőleg 71,5 tonna kártevőt jelent! Gondoljunk csak bele: ennél jobb módszer aligha létezik a rágcsálók ingyenes, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül történő eltávolítására.

Vigyázzunk a fülesbaglyokra közösen!

Forrás: erdeiprogramok.hu és MME