Opálláz.

Coober Pedy kisváros Dél-Ausztráliában fekszik. A felszínen meglehetősen sivatagosnak tűnő környék a föld alatt hihetetlen dolgokat rejt. Gyakorlatilag az élet a mélyben zajlik. Ki gondolná, hogy azon a vidéken, ahol jóformán egy fa sem nő, a föld gyomrában hotelek, templom, üzletek, éttermek várnak?

A városba érkezve néhány szellősen elhelyezett épületet, bisztrót, rendőrállomást, iskolát, kórházat találunk. Ez azonban csak a városka fele. A másik felét a felszín alatt keressük, a tágas üregekben, barlangokban és alagutakban.

Coober Pedy-t 1915-ben alapították, miután egy 14 éves, az apjával kempingező fiú opált talált a területen.

Néhány éven belül kitört az opálláz, rengeteg szerencsevadász érkezett, ezernyi gödröt ástak a kalandorok. Nyáron azonban a hőmérséklet elviselhetetlen volt, 40 °C-nál is többet mértek. A felhőtlen ég mellett a páratartalom is csak ritkán ment 20% fölé.

A kánikulai hőség elől a lakók a mélybe menekültek, elkezdték az üregeket, lyukakat elfoglalni. Ezt a sajátos életmódot először az I. világháborúból hazatérő katonák kezdték meghonosítani. A lenti otthonok ugyanolyan kényelmesek és felszereltek, mint a hagyományos lakások, a bejáratot általában az utcaszinten találjuk.

Manapság több mint 250 ezer üreg tarkítja a területet, ezért táblák figyelmeztetik a látogatókat arra, hogy mindig nézzenek a lábuk elé.

DANGER: Coober Pedy Mine Sign

A város neve a ‘fehér ember gödrét’ jelentő abo kifejezésnek (‘kupa piti’) angolosított, fonetikus átírása.

Fotó: flickr

Napjainkban a város a vezető ellátója a drágakő minőségű opálnak, itt találjuk a világ legnagyobb opálbányáját is.

Fotó: flickr

Érdekesség, hogy az ide látogatók főként éjjel, világító labdákkal golfoznak, hogy elkerüljék a rekkenő hőséget. Sajátos élmény lehet ott játszani, ahol a fű se nő.

underground living room

Coober Pedy

Our hotel at Coober Pedy

025

Coober Pedy (16 of 23)

Keep Off The Grass

https://www.flickr.com/photos/wynnie/776361002/

CooberPedyBlower

Coober Pedy. Opal mining town.

Coober Pedy

Forrás: www.amusingplanet.com