Tűz esetén sem lobban lángra.

70 emeletes felhőkarcolót terveznek Tokióban, de nem az emeletek számában rejlik az épület különlegessége. A szerkezet nagy része ugyanis fából készül, és egyenesen a világ legmagasabbja lesz ebből a típusú épületből. A hagyományos szerkezetű épületekhez viszonyítva jóval kevesebb szén-dioxidot bocsájt majd ki az apartmanokkal, üzletekkel, irodákkal teli többfunkciós toronyház.

Fotó: ScetchUcation/Twitter

A“W350” néven futó projekt a Sumitomo Forestry Company építészeti cég „gyermeke”. A várhatóan 350 méter magas épület tervezett költsége 5.6 milliárd $. Az épület 90%-a faanyagból, a maradék 10 % pedig acélból készül. Az utóbbi anyagra azért van szükség, hogy a toronyház ellenálló legyen a magas szeizmikus aktivitással szemben is.

Valamennyi belső szerkezeti elem – ami csak padlófelületből kb. fél millió m2-t jelent – teljes egészében fából készül. Akkora mennyiségű faanyagra lesz szükség a felhőkarcolóhoz, mintha 8000 faházat építenének.

Fotó: ScetchUcation/Twitter

Mivel a W350 projekt befejezését a Sumitomo cég 350-edik évfordulójára tervezik, az épület valószínűleg 2041 előtt nem fog elkészülni.  A cég hangsúlyozta az ismertetőanyagban, hogy annak ellenére, hogy ennek a toronyháznak az építése kétszer annyiba kerül, mint egy hagyományosnak mondhatóé, a költségek nagy része technológiai újításokra fordítódik.

És vajon mi a helyzet a tűzesetekkel: hiszen egy faépület pillanatok alatt a láng martalékává válhat! A tűznek ellenálló technológiának köszönhetően, ez a fa felhőkarcoló éppen olyan biztonságos lesz, mint bármelyik beton vagy téglaépület. Sőt, a faanyag képes erősen tartani a szerkezetet még tűz esetén is, és nem engedi, hogy terjedjenek a lángok. Az acél például elveszíti keménységét a tűzben, ami összeomláshoz vezet.

A faanyagból történő építkezés, a faszerkezetek használata egyre népszerűbbé válik az egész világban: nem csak tetszetősek, de gyorsabban is halad velük az építkezés, mint más anyagokkal.

Forrás: www.greenmatters.com