A kihalástól mentették meg.

Mélyen Peru belsejében, az Andok hegyláncai között élnek a világ legértékesebb állatai. A tevefélék közé tartozó 1,8 méter magas vikunya karcsú testéről és csillogó bundájáról ismerhető fel. Áttetsző gyapja finom, puha és nagyon meleg, még a kasmírnál is drágábban értékesíthető. A bunda elég meleg ahhoz hogy a testhőmérsékletet állandóan kellemesen tartsa, még a zord, andokbeli körülmények között is, 4000 méteres tengerszint feletti magasságban.

A spanyol hódítások előtt, a 13. században az inka birodalomban nagy tiszteletet élveztek a vikunyák.

Bundájukat aranyköpenynek tekintették, kizárólag az uralkodókat illette. A nyírás szent tevékenységnek számított, nagy csapat állat összegyűlt és a Chaccu nevű szertartás során megnyírták őket. Az inkák sosem ölték meg az állatot, a munka végeztével elengedték a vikunyákat.

Vicuña

1532-re a spanyol gyarmatosítók foglalták el a területet és megtörték a tradíciókat, annak érdekében, hogy minél több profithoz jussanak. A vikunya gyapja jól fizető áru lett, a selyemhez hasonló értékkel. Nem ritkán megölték az állatot, nem törődtek vele, virágzott az orvvadászat. A szabadon élő vikunyák millióit erőszakosan befogták, majd megnyírták.

1960-ra már csak 6 ezer vikunya maradt, így a perui kormány veszélyeztetettnek nyilvánította őket, betiltották az orvvadászatot és létrehoztak egy rezervátumot is.

Hirtelen a vikunya sokkal értékesebbé vált. A kormány úgy ösztönözte a kereskedelmét, hogy a szegény háztartások is bekapcsolódhattak, ez pedig a helyieknek okot adott arra, hogy megvédjék a tevefélét. Napjainkban már kb. 200 ezer példány él a régióban, a Chaccu szertartások folytatódnak a vidéki közösségekben és továbbra is nyitva állnak a turisták előtt.

Vicuna

A vikunya bundája évekig növekszik, ezért csak kétévente nyírják, egy állatról 200-500 g gyapjú kerül le. A kivételes minőségű anyagból csupán évi 4 tonnát exportálnak Olaszországba, Angliába, Németországba és az Egyesült Államokba. Természetesen luxuscikknek számít, amit csak a  leggazdagabbak tudnak megfizetni.

vicuna

A vikunyagyapjú szálvastagsága 12 mikrométer (0,012 milliméter), míg a kasmíré 14-20 mikrométer. A vikunyagyapjú éppen a szálvékonysága miatt működik annyira jól a hideg ellen, és tud egyszerre vékony és meleg lenni. Az üreges, levegővel töltött szálak remekül szigetelnek, a felszínükön található apró pikkelyek szintén megkötik a levegőt.

Forrás: www.amusingplanet.com