Jégkorszaki reliktum.

A cifra vagy más néven medvefül kankalin (Primula auricula) hazánkban igen ritka növény. A Magyarországon önálló alfajként (subspecies hungarica) leírt cifra kankalin a nyílt és a zárt dolomitgyepekben, az északias fekvésű bükkösök és a karszterdők érintkezési vonalában fordul elő a Dunántúli-középhegység néhány pontján. A fokozottan védett jégkorszaki reliktum faj természetvédelmi értéke 250 ezer Ft. A növény kedveli a szivárgásoktól nedves, sok meszet és kevés humuszt tartalmazó, köves talajt.

A cifra kankalin 5-25 cm magas, tőlevélrózsás évelő. Április-májusban nyílnak világossárga virágai, amelyek 4-12 virágból álló ernyőt alkotnak.

Vértesi állományát nagy veszély fenyegeti a muflon képében, ezért a megmentése érdekében a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Vérteserdő Zrt. dolgozói összefogtak.

A muflon egy visszavadult háziállat, mely még az ókorban kiszabadult az ember irányítása alól. Az invazív állatot Vértesbe is betelepítették, de állománya nincs szabályozva, így mára nagyon elszaporodott. Az élőhelyek, teljes ökoszisztémák tönkretétele mellett még különféle betegségeket is terjeszt, amelyeket akár a gyanútlan kirándulók is elkaphatnak.

Ezek a tájidegen állatok a legmeredekebb sziklaoldalakat is járják, tapossák, és lelegelik annak ritka növényeit. A csupasz felszínen erőteljes az erózió és a több ezer év alatt kialakult sekély termőréteget lemossa az eső, így a termőhely is tönkremegy.

A szakemberek a cifra kankalin (valamint a vele együtt élő más ritka fajok) Vértesben megmaradt, nagyjából szobányi termőterületére vadkizáró kerítést építettek. A többnyire igen meredek, sziklás felszínen kemény munka árán sikerült a kerítést felállítani.

Forrás: www.dunaipoly.hu