A legjobb trükk a kempingezés közbeni főzéshez.Akár nagy kempingező vagy, akár nem, az alábbi módszer megtanulása mindenképpen jól jöhet – ha máskor nem, akkor a kerti sütögetések időszakában biztosan.

Az ún. ’svéd fáklya’ már évszázadok óta ismert módszer, ’kanadai gyertya’ néven is emlegetik. Eredetileg a harmincéves háború alatt pattant ki a svédek fejéből, miután szerettek volna melegedni a kemény hidegben.

Ez a kompakt, önmagát etető tűz ideális a nedves, vizes kempingező helyeken, ahol nehézségekbe ütközik a száraz rőzse, fa gyűjtse. Ezzel a módszerrel csak egyetlen nagy rönkre lesz szükséged, hogy hosszan tartó, sokáig égő tüzet csiholj, tehát a hatékonyságához és praktikusságához nem férhet kétség. Mivel egy tuskót használsz, nem pedig egy rakást, így sima főzőfelületet is kapsz az ételkészítéshez.

A száraz, lehetőleg keményfájú rönköt (pl. tölgy, bükk) – mintha csak egy tortát vágnál – vágd be kb. 3/4-ig cikkelyekre, majd a tetejére halmozz forgácsot, némi gallyat, ágat és gyújtsd meg. Egy idő után a fatörzs belseje is égni kezd és akár 3-4 órán keresztül biztosítja a tüzet.

Forrás: www.countryliving.com, képek: Fresh Off the Grid