Vörös posztó.

Az emberiség harca a szúnyogokkal véget nem érő történet. Tudjuk, hogy egyeseket kedvelnek, másokat elkerülnek a vérszívók, látszólag különösebb ok nélkül. Lehetőségek széles tárháza segít minket abban, hogy minél kevesebb csípéssel vészeljük át a nyarat: a különféle illóolajoktól a zárt ruházaton át a hangos zenéig bátran próbálkozhatunk.

Egy új tanulmány arra mutat rá, hogy a szúnyogok a színeket is nézik, vagyis egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ruhába öltözünk.

Úgy tűnik, hogy bizonyos színek mágnesként vonzzák a szúnyogokat, miközben más színeket teljesen figyelmen kívül hagynak a vérszívók.

Egy 2022 februárjában megjelent tanulmány (Nature Communications) a Washingtoni Egyetem kutatóinak vizsgálatait mutatja be. A kutatók egy tesztkamrában nőstény egyiptomi csípőszúnyogokat figyeltek meg, nyomon követve a különböző szag- és vizuális jelekre adott válaszaikat. Ezután tesztelték, hogy a rovarok miként reagálnak a különböző színű foltokra CO2 jelenlétében és anélkül.

Az eredmények szerint a szúnyogok először a piros, narancs, fekete, ciánkék foltokra repülnek, ha megérzik a CO2 forrást. CO2 nélkül azonban egyáltalán nem foglalkoznak a foltokkal, legyenek azok bármilyen színűek. A fehér, zöld, lila, kék színeket viszont még akkor sem kedvelik, ha érzik az ’ember szagát’.

A szúnyogok elsődlegesen a szagokat használják annak megállapítására, hogy van-e áldozat a közelben. Tehát amikor megérzik a nekik tetsző illatot, például a szén-dioxidot a leheletünkben, akkor a szemük kapcsol be, bizonyos színeket és más vizuális mintázatokat keresve, amelyek egy lehetséges gazdához kapcsolhatók. A vörös és a narancs vélhetően azért vonzza őket, mert ezekről az emberi bőrre asszociálnak.

További vizsgálatokban a kutatók különféle emberi bőrszíneket megjelenítő kártyákat vagy csupasz emberi kezeket használtak és azt találták, hogy a szúnyogok csak akkor repülnek rájuk, ha egyben a szén-dioxidot is érzik. Ha a kéz zöld kesztyűt viselt, vagy a hosszú hullámhosszokat kiszűrték, még akkor is figyelmen kívül hagyták azt a rovarok, ha egyébként a CO2 jelen volt.

Ezt követően genetikailag módosított szúnyogokkal vizsgálódtak. Ha a hosszú hullámhosszú színek látásért vagy a szén-dioxidot kiszagoló gént módosították, a rovarok nem reagáltak a vizuális ingerekre, ami azt jelzi, hogy a táplálékvadászatnál mindkét inger fontos.

Forrás: www.intelligentliving.co