A májusnak, az anyák napjának szinte védjegye az orgonavirágzás. Ha eddig legfeljebb csak csokorba gyűjtötted, most ennél tovább is mehetsz!

Ahogyan sok más virág, az orgona csodás formájú, színű és finom illatú virágfürtjei is alkalmasak emberi fogyasztásra. Kóstolgathatjuk őket úgy, ahogy vannak, vagyis nyersen, de készíthetünk belőlük finom dzsemet is, mellyel később süteményeinket tehetjük különlegessé.

Az orgonadzsem elkészítése nem igényel különösebb konyhaművészeti ismereteket, azonban van néhány lépés, amit jó ha tudunk és betartunk. De először is nézzük,

mire lesz szükséged:

  • 2 csésze virágszirom
  • 2-3 csésze víz
  • 3-4 csésze cukor vagy annak megfelelő mennyiségű más édesítő, ami akár méz is lehet
  • 1 citrom leve (3-4 evőkanálnyi)
  • 5-10 g pektin (Lekvár esetében 10 kg alapanyaghoz átlagosan 60 g pektin az ajánlott mennyiség, itt azonban gyümölcshúst nem használunk fel, vagyis a sűrítendő anyagunk hígabb, mint egy átlagos lekvár. Pektint például itt szerezhetsz be.)

Így készítsd:

Első lépésként begyűjtjük a virágfürtöket, majd ezekről gondosan leszedegetjük a virágokat. Arra ügyeljünk, hogy zöld részek egyáltalán ne kerüljenek közéjük.

A gondosan leszedett és kiválogatott virágokat alaposan megmossuk és befőttes üvegekbe tesszük. Az üvegekbe forrásban lévő vizet töltünk úgy, hogy ellepje a virágokat. A virágok a hő hatására elveszíthetik eredeti színüket, barnássá változhatnak – ez teljesen természetes jelenség, hozzátartozik a folyamathoz. Az üvegek tetejét lefedjük, a virágokat egy éjszakán át pihentetjük.

Másnap az üvegek tartalmát gondosan leszűrjük, a nedvességet a virágokból alaposan kinyomkodjuk.

A teaszerű folyadékot edénybe öntjük, ízlés szerint cukrozzuk, hozzáadjuk a citromot. Rövid forrást követően belekeverjük a pektint és folyamatos kevergetés közben újabb 5 percig főzzük.

A tűzről levéve alaposan megtisztított, sterilizált üvegekbe töltjük, végül az üvegeket lezárjuk.

Eredményképpen illatos, aromás mézszerű csemegét kapunk, melyet süteményeken öntetként vagy azok alkotórészeként is felhasználhatunk. Az eredmény egészen különleges, így vendégvárónak is jolly joker.

Tipp: ha süteményed díszítéséhez valódi orgonavirágokat használsz, még lenyűgözőbb hatást érhetsz el.

Ha a dzsem mellett szívesen kipróbálnád az orgonából készült szörpöt is, kattints: Finom szörpöt főzhetünk az illatos virágú orgonából

Forrás és képek: A Canadian Foodie