Nem muszáj halmozni a hulladékot.

Majdnem lehetetlen úgy hazajönni a boltból vagy a zöldségestől, hogy ne legyen tele a kosarunk műanyag zacskókkal, tálcákkal, dobozokkal. A tudatos vásárlók persze már kosarakkal, vászontáskákkal felszerelkezve indulnak útnak, ám minden műanyagot még így sem tudnak megúszni: kis zacskóban várja őket a lencse, dobozban a gomba, fóliával csomagolva a leveszöldség.

Néhány bolt azonban úgy döntött, hogy eleve száműzi a kidobásra ítélt plasztikot a területéről, és nullára csökkenti a csomagolásból származó hulladékot.

Így tesz például a Brooklyn-ban található Precycle nevű bolt is, ahol azt vallják, hogy nem újrahasznosítani kell, hanem megelőzni, hogy annyi műanyag szemét keletkezzen. Ebben az üzletben inkább üvegekben, fadobozokban kínálják az árut és természetesen minden kimérve kapható.

Fotó: Katerina Bogatireva

Katerina Bogatireva, az alapító Lettországból származik. Elmondása szerint az ő kultúrájában nem elfogadott az élelmiszerpazarlás. Sokan hozzák az újratölthető tartójukat, dobozukat magukkal szülőhazájában.  Éppen ezért Katerina meglátása az, hogy nem mindenhol olyan rosszak az állapotok, mint az USA-ban, vagy a nyugat-európai országokban. A fejlett társadalmak elkényelmesedése még nem minden régióra jellemző.

Fotó: Katerina Bogatireva

Katerina elszánt abban, hogy sikerre viszi a csomagolásmentes boltot. Tudja, hogy az eleje nehéz lesz, ezért kezdetben papírzacskókat fog biztosítani, aztán reméli, hogy idővel mindenki megszokja, hogy magával hozza a megtölteni kívánt tartóját.

https://www.facebook.com/precyclenyc/photos/a.2246626025412305/2402569983151241/?type=3&theater

Mi pedig reméljük, hogy hamarosan az lesz természetes, hogy itthon is minden boltban száműzik a felesleges műanyag csomagolást.

Fotó: Katerina Bogatireva
Fotó: Katerina Bogatireva

Forrás: www.treehugger.com

Kapcsolódó cikkünk: A műanyag csomagolástól mentes, ömlesztett fagyasztott zöldségek már kaphatókhttp://termeszeti.hu/a-muanyag-csomagolastol-mentes-omlesztett-fagyasztott-zoldsegek-mar-kaphatok/