Felháborító és értelmetlen rendelet.

Ricketts és Carroll hobbikertésznek tartották magukat: paradicsomot, hagymát, spenótot, káposztaféléket termesztettek a kiskertjükben. Fogalmuk sem volt róla, hogy tilosban járnak. Egészen addig, amíg ki nem derült, hogy egy, a városukban hozott rendelet szerint tilos az ehető dolgok termesztése az előkertben – így vált a házaspár bűnözővé. Álmukban sem gondolták volna, hogy pár tő padlizsánnal sértenek törvényt.

Ez nem mese, a floridai kisváros, Miami Shores, ahol a házaspár, Hermine Ricketts és Tom Carroll él, kizárólag díszkert létesítését engedélyezi az előkertben. Azaz büdöskék, muskátlik vagy rózsák virágozhatnak itt, de zöldségeket ültetni tilos. Az ehető növények helye hátul, a hátsókertben van – a rendelet szerint.

Így a városvezetés arra kényszerítette a kertészpárt, hogy felszámolják a zöldségeskertet. Egy nemrég benyújtott törvényjavaslat azonban megváltoztathatja a dolgokat.

“Az egész a látszatról szól. Miami Shores egy kis mintatelepülés szeretne lenni.” – háborog Ricketts. “Valójában mi az, ami ehető? Jóformán minden előkertben van olyan növény, aminek bizonyos része fogyasztható.” – teszi hozzá.

És valóban: elég a borágóra, az ibolyára, a sarkantyúkára gondolnunk, vagy akár a már említett rózsára, amelynek szirmából rózsalekvár, rózsavíz készíthető.

Ricketts egyenesen úgy véli, hogy a városvezetésnek nem lenne joga így beavatkoznia az emberek életébe. „17 éve műveljük ezt a kiskertet. Minden nap saját friss zöldséget eszünk. A városvezetés nem csak a kertünkbe taposott páros lábbal, de az egészségünkbe is.”

Ironikus módon, most épp a floridai kormány az, amelyik illegálissá akarja nyilvánítani az előkerti zöldségtermesztést illegálissá tevő rendeletet.

Manapság, amikor annyi gond van a nagyüzemi mezőgazdaságból kikerülő termékekkel, különösen érthetetlen egy ilyen tilalom. Ezek a zöldségek, gyümölcsök sokkal inkább a tartósságot, szépséget tartják szem előtt, mint az ízt, a vegyszermentességet vagy a beltartalmi értékeket. Rengeteg energiába és pénzbe kerülnek a messziről szállított áruk, és óriási az élelmiszerpazarlás is.

Ennek fényében még inkább úgy tűnik, hogy Miami Shores nem a zöld úton halad. Mi lehetne annál természetesebb, mint hogy kiszaladunk egy kis spenótért, mángoldért a kertbe, és pontosan tudjuk, hogy mi kerül a tányérunkra?

Forrás: www.treehugger.com

Kezdőkép: Wikimedia Commons