A szomszédok szemében is jófej leszel.

Sokan úgy vélik, a karácsonyi készülődést az advent első napján kell elkezdeni, míg mások már októberben kidekorálják a házat és díszbe öltöztetik a kertet, a bejáratot.

Egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerint minél előbb vágjuk karácsonyi hangulatba a lakást (és magunkat), annál boldogabbak leszünk.

Stresszes, kapkodós, rohanós világunkban az emberek azokat a dolgokat keresik, amelyek felvidítanak, megnyugtatnak, kiemelnek a mindennapok zűrzavarából. Ezért vonzódunk az ünnepekhez, a meghitt pillanatokhoz, a készülődés, a várakozás ezért tölt el örömmel minket.

A karácsonyi dekorálás, készülődés felerősíti ezeket a jó érzéseket, a nosztalgikus, gyerekkori élményeket. Valamikor még varázslatnak tűnt az egész – ezek a régi emlékek jönnek ilyenkor újra felszínre. A karácsonyi kellékek mielőbbi elővétele meghosszabbítja az öröm érzését.

Ráadásul a korai készülődés során barátokat, ismerősöket is könnyebb szerezni. Egy, a Journal of Environmental Psychology nevű folyóiratban megjelent cikk úgy találta, hogy az az ember, aki törődik a háza-kertje feldíszítésével, elérhetőnek, barátságosnak, együttműködőnek tűnik a szomszédok szemében. Ezért ha új helyre költözöl, vagy eddig nem sikerült a szomszédokkal közelebbi kapcsolatba kerülnöd, ajánlatos mindezt figyelembe venni!

Az ilyenkor ránk törő nosztalgia is pozitív érzésekkel gazdagítja a mindennapokat. A nosztalgia segít az embereknek a saját, személyes múltjukhoz kapcsolódni, segít az a személyiségüket jobban feltérképezni, megérteni. A legtöbb ember számára a karácsonyi készülődés a gyerekkor felidézésének remek lehetősége.

A szakértők szerint a korai díszbe öltözés abban is segít, hogy könnyebben túléljük a veszteségeket. Ha valaki elvesztette egy szerettét nemrég, akkor az ünnepek segíthetnek az emlékezésben, az együtt töltött idő felidézésében.  A korai készülődés segít, hogy érezzük az elvesztett kapcsolatot.

Forrás: www.housebeautiful.com