Vakaródzásmentes napok.

Bár a szúnyogok akár veszélyes betegségeket is terjeszthetnek, a legnagyobb gond nem ez velük (hiszen ezek a betegségek szerencsére ritkák), hanem az, hogy a csípésük éktelenül viszket. Szinte az őrületbe tud kergetni minket egy jókora pötty, hát még több! Szerencsére a legtöbb háztartásban akadnak olyan szerek, amiket magunkra kenhetünk, ha a vakaródzás kezd elviselhetetlenné válni.

1. Jég vagy hideg borogatás

A leggyorsabb csillapítási mód, ha lehűtjük a viszkető csípést. Hatásosságát tanulmányok is alátámasztották már!

2. Fogkrém

Meglepő lehet, de ha nyomunk egy kis fogkrémet a csípésre, akkor csökken a viszketés, sőt állítólag még az égő hangyacsípésre is alkalmazható.

3. Szódabikarbóna és víz

Készítsünk gyorsan pasztát szódabikarbónából és vízből, vigyük fel a csípésre és hagyjuk rajta pár percig, mielőtt leöblítjük.

4. Citrom vagy lime leve

Enyhítheti a viszketést, de csak akkor használjuk, ha nem vakartuk még sebre a csípést, különben nem lesz kellemes. Akkor se kenjük magunkra, ha a napon tartózkodunk, mert megéghetünk!

5. Ecet

Még egy közönséges háztartási szer, amely antibakteriális hatásánál fogva segíthet. Tegyünk pár cseppet egy vattacsomóra, és borogassuk be vele a csípést. Ha az egész testünket pöttyök fedik, öntsünk néhány pohár ecetet meleg vízbe, és vegyünk egy fürdőt.

6. Illóolajok

A teafaolaj például természetes antiszeptikus hatással bír, a levendulaolaj is gyógyít, nyugtat.

7. Méz

Tudjuk, hogy a méznek számos jótékony hatása van, és antibakteriális tulajdonságai miatt segít a csípés tisztántartásában, gyulladásgátlóként pedig a duzzanatot csökkenti.

8. Aloe vera

Ha történetesen van otthon szobanövényként aloe veránk, vágjunk le egy darabkát belőle és a nedvét kenjük a csípésre. Közvetlenül is alkalmazhatjuk, de 10 percre a hűtőbe is tehetjük, hogy még hűtsön is. Természetes antiszeptikus hatása az égő, viszkető érzést csökkent.

9. Teafilter

Egy kihűlt, használt teásfiltert is tehetünk a csípésre, ugyanúgy segít, mint a szemre helyezett tasakok.