Szüret a palota tetején.

Egy 16. századi palota tetején, alig 18 m²-en találjuk a világ legkisebb szőlőültetvényét. A Reggio Emilia-ban, a Via Mari 10 alatt működő borászat nem mindennapi filozófiájáról ismert.

Cseppet sem átlagos szőlőskertről van szó, nem csak aprócska mérete, de rendkívül szerény éves bortermelése miatt is. A legkülönlegesebb azonban mégis az a tény, hogy az itt készülő bort nem szabad meginni.

A tulajdonos ugyanis az évi 29 palackra egyfajta művészi alkotásként tekinti.

Egy ilyen palack egyben önkifejezés, filozófiai provokáció, olyasvalami, amit a nappalidban tarthatsz és beszélhetsz róla a barátaiddal. Minden társalgást megindít, ha elárulod, hogy a bor őrült készítője a tetőn nevelgeti a szőlőtőkéket. Serkenti az agyat, új gondolatokat ébreszt.

Tulio Masoni azután alapította a szokatlan szőlőskertet, hogy a vidéken lévő ültetvényét – amit apjától örökölt – eladta. Azidőtájt nem látott nagy pénzügyi lehetőséget benne, de később megbánta ezt és úgy döntött, hogy a középkori palotában saját miniatűr szőlőültetvényt hoz létre.

A Sangiovese fajtájú tőkéket egyébként tojással, banánnal, algával és fülemüle ürülékkel is táplálja, emellett kap bőven a városi zajból is.

A Via Mari 10 üveg bora nem kerül a borboltokba, sőt a borász maga sem értékesíti őket. Ezeket az üvegek egy galéria által kerülnek felajánlásra (Bonioni Art Gallery) 5 ezer eurós áron. Elég húzósan hangzik, de ha gyűjthető műalkotásként gondolunk rá, akkor lehet, hogy nem is olyan drága.

A Bonioni honlapja szerint 10 palack 2019-es évjáratú bor még mindig elérhető. Masoni hangsúlyozza, hogy a korábbi palackok nem mindegyikéért fizettek, mert olyan hűséges kliens is akadt, akinek a galéria ajándékba adta a bort.

Az ízét így alig valaki élvezheti, de Masoni azért be tud számolni arról, hogy mire számíthatunk, ha mégis lenne alkalmunk megkóstolni. Állítólag az első kortynál még zavarba jön az ember, de aztán új dimenziók nyílnak meg a szájpadlásunkon.

Forrás: www.odditycentral.com, kiemelt kép: Via Mari 10/Facebook