Tovább melegít.

A Kupi Khop egy egészen különleges módon szervírozott kávé. A fejjel lefelé fordított pohárban felszolgált italt üvegtányérkán hozzák ki és szívószállal kell elfogyasztani. Az indonéz felfordított kávét Aceh tartomány nyugati partjainál kóstolhatjuk meg.

Ez a kávé nem pusztán egy ügyes marketing trükk, de Indonézia ezen régiójának szellemi kulturális öröksége, amelynek története évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza.

Egy fejjel lefelé fordított pohárban kávét kínálni nem tűnik értelmes dolognak, de Aceh halászai annak idején nem véletlenül álltak elő ezzel a szokatlan felszolgálási móddal. Horgászás közben kávézni ugyanis nem a legegyszerűbb tevékenység volt a termosz feltalálása előtt.

A poharat ott kell hagyni, ha kapás vagy valami figyelnivaló akad, ezért a kávé gyakran kihűlt, mire visszatértek. Ha viszont lefedték a pohárral, hosszabb ideig tudták melegen tartani, ráadásul védték a portól, rovaroktól is.

A durvára őrölt robusta kávét pohárba főzik le, a fejjel lefelé fordított kávét szívószállal kell fogyasztani.

Aki először próbálja, annak nehézséget okozhat, de a helyiek képesek úgy becsúsztatni a szívószálat a pohár alá, hogy nem emelik azt fel és nem folyik ki a kávé.  Ha a szívószál a helyén van, akkor finoman bele kell fújni, hogy növeljük a nyomást a pohár belsejében és így a kávé kezd szivárogni. A tányérkán egy kis tócsa képződik, ebből szívogathatjuk a folyadékot.

Forrás: www.odditycentral.com